NaslovnaSavjetiPulsiranje zubnog mesa i pulsirajuća zubobolja

Pulsiranje zubnog mesa i pulsirajuća zubobolja

- Advertisement -

Zub može boljeti na nekoliko različitih načina. Kada pričamo o zubobolji najčešće možemo razlikovati naglu, kratku i oštru bol ili sporu, produženu i tupu bol. Nagla i kratka bol koja sijevne i prođe nakon nekoliko sekundi je vrlo vjerovatno samo preosjetljivost zuba i ne uzrokuje dalje nelagode.

Koliko god takva bol taj trenutak bila neugodna ona ne zahtijeva posebnu stomatološku intervenciju. Osim izbjegavanja jako hladne i tople hrane možete pokušati i s pastama za osjetljive zube. U nastavku pročitajte više o pulsirajućoj zubobolji!

Foto: freepik.com

Pulsiranje zubnog mesa
Pulsiranje zubnog mesa ili spora tupa bol već je znak za uzbunu. Ako Vas boli zub ili zubno meso, a bol se s vremenom pojačava, vrlo vjerovatno postoji ozbiljniji problem s nekim zubom. Pulsiranje koje pacijenti osjete izazivaju bakterije koje svojim metabolizmom oslobađaju plinove čijim se širenjem stvara pritisak na okolna tkiva. Stvaranje plinova i gnoja stvara pulsirajuće senzacije i ponekad vrlo jake bolove.

U pozadini mogu biti duboki zubni karijesi, parodontni džepovi, neuspjela liječenja zuba, otežano nicanje zuba, zaostali korijeni i drugo. Pulsiranje i nelagodu zubnog mesa mogu uzrokovati i zubi koji niču. Nicanje zuba ponekad može, na žalost, biti vrlo bolno. Ukoliko se dijete žali da ga boli područje gdje treba da nikne zub, možete mu pomoći s hladnim oblozima i gelovima za mazanje koji sadrže u sebi anestetik, a mogu se pronaći u apotekama.

Foto: freepik.com

Pulsiranje u zubu nakon punjenja kanala
Nekada postoji mogućnost da osjećate pulsiranje u zubu. Takva bol se može pojaviti nakon što je napravljen ispun na zubu ili ukoliko se radilo o liječenju tog zuba. Zubni ispun može biti uzrokom te boli, ukoliko je karijes bio jako dubok i nalazio se u blizini zubnog živca, pa je posljedično došlo do gangrene i odumiranja zubnog živca.

Nakon liječenja zuba normalno je nekoliko dana osjetiti laganu bol i pritisak, ali ne i jače pulsiranje. Nikako bol ne bi trebala perzistirati više od nekoliko dana. Ako nakon liječenja zuba bol ne popušta, javite se svom stomatologu za savjet. Ako je u pitanju jače pulsiranje moguće da je zaostalo bakterija i upale.

Foto: freepik.com

Pulsirajuća zubobolja i kako smanjiti pulsiranje u zubu?
Pulsirajuća zubobolja je u svakom slučaju razlog za hitnu posjetu stomatologu. Stomatolog će pomoću anamneze i kliničkog pregleda utvrditi uzrok boli i primijeniti odgovarajuću terapiju.

Antibiotici u nekim slučajevima pomažu, ali ne dugoročno, a njihovo djelovanje treba pričekati i do nekoliko dana, najčešće tek drugi ili treći dan po uzimanju antibiotika nastupa olakšanje boli. U međuvremenu pomognite sebi tabletama protiv bolova koje inače uzimate za glavobolju i hladnim oblozima koji ćete primijeniti s vanjske strane.

Izvor: ArtDENTAL

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -