fbpx
NaslovnaSavjetiPreventivna stomatologija

Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija je posebna grana koja se bavi očuvanjem vaših zuba odnosno prevencijom od nastanka oboljenja zuba i usne duplje. Koliki značaj ima preventivna stomatologija ukazuje i definicija Svjetske zdravstvene organizacije, koja upravo ovu oblast stavlja na prvo mjesto, jer ona obezbjeđuje dugotrajno oralno zdravlje, a samim tim unapređuje i kvalitet života ljudi.

Imajući u vidu da su karijes i parorontopatija vodeći stomatološki problemi savremenog društva, svaki stomatolog veliku pažnju posvećuje edukaciju pacijenata o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu za  očuvanje zdravlja. Glavni cilj je pružanje najefikasnijih, provjerenih mjera i sredstava za prevenciju oralnih oboljenja. Preventivna stomatologija se dijeli na tri djela:

- Advertisement -

Primarna: Obuhvata očuvanje zdravlja primjenom preventivnih metoda i zaustavljanje započetog oboljenja.

Sekundarna: Preventivna stomatologija se odnosi na tretmane kako bi se restaurisalo izgubljeno tkivo.

Tercijarna: Prevencija podrazumijeva mjere kojima se potpuno izgubljena tkiva zamjenjuju, a zatim i rehabilitaciju pacijenta za normalan život.

Pravilno pranje zuba je prvi korak u prevenciji. Jedino na taj način možete spriječiti razvoj karijesa i mekih tkiva. Stručnjaci savjetuju da zube peremo najmanje dva puta dnevno po tri minuta. Neophodna je i pravilna tehnika pranja ,kako bi se otklonili svi ostaci hrane koji, kasnije, mogu da formiraju zubni plak. Veoma je važno da oralna higijena kod dece počne još prije pojave mliječnih zuba. I hrana koju unosimo utiče na očuvanje naših zuba. Balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranjivih materija, uz izbjegavanje preterane konzumacije šećera i vještačkih zaslađivača je pravo rješenje ne samo da zdrave zube, već za čitav organizam. Glavni “krivac” za nastanak karijesa jeste zubni plak. Bakterije razlažu ostatke hrane, stvarajući kiselinu koja djeluje na površinu zuba i slabi njegovu čvrstinu.

Taloženjem plaka obrazuje se zubni kamenac. Zbog toga preventivna stomatologija obuhvata skidanje kamenca sa zuba prilikom redovne kontrole kod stomatologa. Zalivanje fisura je efikasna prevencija kod osoba sa izraženim kvržicama na griznim površinama zuba molara i premolara. Ovom tehnikom se sprječava skupljanje i zadržavanje hrane na mestima koja su nepristupačna za klasično mehaničko čišćenje četkicom. Zalivanje fisura mora se nakon određenog vremena obnoviti kako bi se sačuvali molari. Fluorisanje zuba je posebna mjera profesionalnog ojačavanja zuba. Kako fluoridi imaju značajnu ulogu u ojačavanju, ali i liječenju početnog karijesa, uzimanje malih, propisanih količina ovog minerala čini zubnu gleđ otpornijom. Precedura je jednostavna i bezbolna, a postupak se ponavlja dva do tri puta godišnje. Pored profesionalnog, preporučljivo je unošenje fluorida prirodnim putem preko hrane.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -