NaslovnaSavjetiNegativan uticaj pušenja na zdravlje zuba

Negativan uticaj pušenja na zdravlje zuba

- Advertisement -

Nije nikakva tajna da cigarete predstavljaju proizvod koji izaziva izaziva brojne neželjene promjene, kako u cijelom organizmu, tako imaju i negativan uticaj i na zdravlje usta i zuba.
Prebojavanje zuba – predstavlja prvenstveno estetsku promjenu na zubima. Zahvaljujući nikotinu i katranu u cigaretama zubi dobijaju tipičnu žutu boju, karakterističnu za pušače. Ova boja godinama postaje tamnija. U zavisnosti od dužine pušačkog staža, kao i navika u vidu redovnih posjeta stomatologu, nekad je izbjeljivanje “pušačkih” zuba izuzetno teško, pa čak i nemoguće.

Oštećenje zuba – nastaje usljed hemijskih produkata u duvanu, koji dovode do sitnih oštećenja na gleđi zuba. Samim tim, gleđ postaje prijemčivija za djelovanje bakterija, kiselina i drugih destruktivnih supstanci. Usljed toga dolazi do pojave karijesnih lezija na zubu ili erozije zuba.
Zapaljenje desni – nastaje usljed smanjenja koncentracije kiseonika u krvi. Smanjenje koncentracije kiseonika u krvi slabi imuni odgovor čitavog organizma, pa i samih desni, koje postaju slabo otporne na dejstvo bakterija iz zubnog plaka. Desni postaju crvene, otečene, krvare na dodir ili spontano. Ukoliko se ne liječi na vreme, zapaljenje desni lako prelazi u parodontopatiju.

Osetljivost zuba – se javlja usljed oštećenja gleđi ili povlačenja desni. Stoga su zubi kod pušača veoma osjetljivi, pa zubi bole na toplo ili hladno, slatko, rjeđe na zagriz. Bol je kratkotrajan, oštar i javlja se samo na nadražaje. Međutim, ukoliko se mjesta oštećenja gleđi ne saniraju, dužim djelovanjem spoljašnjih noksi slabi se odbrambeni odgovor zubne pulpe i može se razviti pulpitis ili čak gangrena zuba, kada se javljaju spontani bolovi, koji traju duže.

Loš zadah – jedan od glavnh uzroka halitoze je pušenje. Ne samo da pacijenti imaju suva usta, već se katran i nikotin sakupljaju u usnoj duplji koje dovodi do „pušačkog zadaha“. Oboljenja desni kao posljedice pušenja takođe uzrokuju loš zadah.
Gubitak zuba – kod pušača je uzrokovan upravo razvitkom parodontopatije. U ovom stadijumu kost koja je držala zube na svom mjestu se „povlači“ i time ostavlja zube bez oslonca. Na ovaj način pacijenti mogu izgubiti veliki broj zuba i time umanjiti mogućnost za kvalitetnim protetskim zbrinjavanjem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -