NaslovnaProizvodiPredstavljamo: Metasys “WEK” sistem za uklanjanje biofilma i dekontaminaciju vode

Predstavljamo: Metasys “WEK” sistem za uklanjanje biofilma i dekontaminaciju vode

- Advertisement -

Biofilm dovodi do kontaminacije vode koja se koristi pri izvođenju stomatoloških intervencija.

Slučajevi curenja vode iz samih instrumenata odnosno pojave neprijatnog mirisa, ukazuju na to da nešto nije u redu sa vodovodnim sistemom u sklopu stomatološke stolice i samim stomatološkim instrumentima.

Razlog za to jeste prisustvo biofilma na unutrašnjem zidu cijevi koje služe sa transport vode, a sastavni su dio stomatološke stolice.

Biofilm predstavlja izvor infekcije, shodno tome mikroorganizmi, tokom rada stomatologa mogu dospjeti direktno u usnu duplju pacijenta. Vodeći se ovim saznanjem, institut Robert Koh predlaže dekontaminaciju istih.

Šta je biofilm?
Biofilm predstavlja zajednicu mikroorganizama, nastaje kao posljedica naseljavanja mikroorganizama na različitim površinama. Biofilm se takode može nazvati „tanak sloj“ ili „namaz“.

Ekstracelularna polimerna supstanca (EPS) koju produkuju mikroorganizmi, formira hidro gel u kombinaciji sa vodom. Naknadno dolazi do stvaranja biofilma u kome se rastvaraju hranljive i druge supstance.

Stvaranje EPS-a omogućava stabilan oblik (hidratnu sferu) za sam sistem. Supstance koje su rastvorene unutar biofilma se prenose po principu izjednačavanja koncentracija.

Transport materija odvija se pomoću vode koja teče unutar „tankog sloja“. Biofilm sadrži područje sa kiseonikom (strana koja je u kontaktu sa vodom) i područje bez kiseonika (strana okrenuta ka unutrašnjostì).

Sve ovo ide u prilog raznovrsnosti mikroorganizama koji su dio biofilma. Ova kompleksna struktura teško može biti narušena korišćenjem uobičajenih dezinficijenasa zato što oni uglavnom privremeno oštećuju površinske slojeve biofilma (dijelovi sloja koji bivaju otkinuti naknadno blokiraju rad instrumenata).

Pet faza razvoja biofilma

Tako neprikladni dezinficijensi se moraju koristiti u visokim dozama kako bismo preventivno djelovali na ponovno naseljavanje sojeva mikroorganizama i uklonili biofilm koji i dalje perzistira. Efekti visokih koncentracija dezinficijenasa su neispravnost i oštećenje stomatološke stolice.
Šta uraditi protiv biofilma?

Prvi korak: Uklanjanje biofilma
Jednom kada se biofilm formira, jedini način da ga se riješimo jeste tako što ćemo ga u potpunosti ukloniti.

Sve vodonosne cijevi u sklopu stomatološke stolice se ispiraju kompletom za uklanjanje biofilma METASYS, nakon toga GREEN&CLEAN BR hemikalije ostaju u samom sistemu 30 do maksimalnih 60 minuta.

Pomoću ove metode nekoliko dentalnih jedinica mogu bid očišćene od biofilma istovremeno.

Pravilna priprema predstavlja rješenje!
GREEN&CLEAN BR predstavlja rastvor hidrogen peroksida (4%), koji razdvaja hidratni sloj biofilma (hidrogene veze) zbog svoje pH vrijednostì i na taj način omogućava njegovu oksidaciju.

Na ovaj način GREEN&CLEAN BR dezinfekciono sredstvo prelazi na unutrašnje zidove sistema cijevi unutar dentalne jedinice (stomatološke stolice) gdje je u mogućnosti da sam biofilm i ukloni.

Nakon uklanjanja biofilma potrebno je provjeriti sve vodonosne sisteme i ventile u sklopu stomatološke stolice u pogledu njihove funkcionalnosti i nepropustivosti i po potrebi popraviti ili promijeniti.

Drugi korak: Kontinuirana dekontaminacija vode
Nakon uspješnog uklanjanja biofilma preporučljivo je instalirati sistem za kontinuiranu dekontaminaciju vode.

METASYS sistem za dekontaminaciju vode WEK nudi rješenje u ovoj situaciji: rješenje u vidu jednog aparata je lako i ekonomično i može se instalirati u sklopu stomatološke stolice.

METASYS WEK je opremljen sa integrisanim DVGW linijom i tako ispunjava propise EN 1717 i posjeduje CE znak. Omogućava kontinuiranu dekontaminaciju kompletnih vodonosnih cijevi u stomatološkoj praksi.

Na ovaj način rizik od infekcije za ljekara i pacijenta može biti sveden na minimum i istovremeno sprječava ponovni nastanak biofilma.

Karakteristika METASYS WEK sistema jeste vrlo nizak nivo upotrebe dezinfekcionih sredstava (500ml GREEN&CLEAN WK prečišćava 42 litra vode)

Pet faza razvoja biofilma:
Faza 1 – inicijalno vezivanje;
Faza 2 – ireverzibilno vezivanje
Faza 3 – maturacija I ( sazrevanje)

Faza 4 – maturacija II
Faza 5 – disprezija

Efikasnost METASYS WEK sistema za dekontaminaciju vode
Metasys WEK sistem za dekontaminaciju vode, s CE oznakom i integrisanom kaskadom u skladu DIN EN 1717, omogućava kontinuiranu dez infekciju i prečišćavanje vode kao i cjelokupnog sistema cijevi unutar stomatološke jedinice (stomatološke stolice).

Kontaminirana voda unutar sistema vodonosnih cijevi u sklopu stomatološke stolice predstavlja visoki zdravstveni rizik.

To je razlog zašto dekontaminacija vode koja dolazi u direktan kontakt sa pacijentom je od esecijalnog značaja. METASYS WEK sistem za dekontaminaciju vode optìmalno ispunjava ovaj zahtjev.

Štaviše, čak i biofilm koji perzistira unutar sistema vodonosni cijevi stomatološke jedinice biva uklonjen u potpunosti.

Efikasnost metasys wek sistema za dekontaminaciju vodeje testirana i potvrdena u sljedećim studijama:
1.Mikrobiološko ispitivanje u MPL ( mikrobiološkoj laboratoriji) u Insbruku
2.Test dokazivanja eliminacije mikroorganizma pod nazivom Legionella pneumophilia nadena u sanatorijumu.

3.Studije u šest stomatoloških klinika u Danskoj
4.Test redukcije biofilma tokom hiruške intervencije u stomatologiji

Test redukcije biofilma tokom hiruške intervencije u stomatologiji
Ovaj test je izvršen na stomatološkoj stolici koja je već u upotrebi posljednjih 10 godina.

METASYS WEK sistem za dekontaminaciju vode je instaliran i cijevi su isprane pomoću GREEN&CLEAN WK u trajanju od sad vremena.

REZIME
METASYS WEK sistem za dekontaminaciju vode i WEK Light model omogućavaju kontinuiranu dekontaminaciju i prečišćavanje svi vodonosnih cijevi u sklopu dentalne jedinice (stomatološke stolice).

Biofilm je pouzdani u potpuno uklonjen. Pacijenti i osoblje koje radi u stomatološkoj ordinaciji su u potpunosti zaštićeni of infekcija i štaviše nisu izloženi bilo kojoj vrsti štetnih hemikalija.

WEK light model koristi GREEN&CLEAN WK tečnost za dekontaminaciju sa istim odnosom razblaženosti kao i WEK sistem, i stoga ima istu efikasnost.

Generalni zastupnik, autorizovani distributer i ovlašćeni serviser „Metasys“ GmbH, Austrija za ex-Yu je preduzeće za inženjering, promet i usluge Poslovni sistem „Cerović S&O doo“.

Telefon/fax: +381 11 36 19 688; 36 10 788; 36 13 553; 36 15 044. E-maili su: scerovic@beotel.rs i scerovic3265@gmail.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -