NaslovnaIntervjuCentroDENT: Šest stvari koje treba da znate o izbjeljivanju zuba

CentroDENT: Šest stvari koje treba da znate o izbjeljivanju zuba

- Advertisement -

Izbjeljivanje zuba je popularan estetski zahvat, ali kao i svaki stomatološki tretman, zahtijeva pažnju i stručnost. Na sva važna pitanja odgovara doktorica dentalne medicine Željka Velnić Miculinić čija stručnost i posvećenost pacijentima čine CentroDENT ne samo mjestom liječenja dentalnih problema, već i sigurnim okruženjem gdje se pacijenti osjećaju podržano i dobrodošlo.

  • Da li postupak izbjeljivanja utiče na zubnu gleđ?

Izbjeljivanje zuba, kada se izvodi profesionalno i s adekvatnim materijalima, ne bi trebalo trajno oštetiti zubnu caklinu. Međutim, može privremeno povećati osjetljivost zuba. Stručni i iskusni stomatolozi koriste sigurnosne mjere kako bi zaštitili caklinu i minimizirali rizik od oštećenja.

  • Postoji li okolnost kada pacijent ne može da se podvrgne izbjeljivanju zuba, npr ako ima mostove, krunice?

Da, pacijenti s mostovima, krunicama, ili ispunima trebaju biti svjesni da se ti materijali ne mogu izbijeliti kao prirodni zubi. Izbjeljivanje može dovesti do neujednačene boje zuba. Stoga je važno konzultirati se sa stomatologom koji će procijeniti situaciju i predložiti najbolje rješenje. Ukoliko pacijent ima ispune u frontalnoj regiji i želi izbijeliti zube potrebno je 2 tjedna nakon izbjeljivanja zamijeniti ispune kako bi njihova boja odgovarala novoj boji zuba.

  • Kako izgleda postupak izbjeljivanja u ordinaciji?

Postupak izbjeljivanja u ordinaciji započinje pregledom i čišćenjem zuba kako bi se uklonio plak i kamenac. Zatim se na desni stavlja zaštitni gel ili guma kako bi se spriječila iritacija. Nakon toga, na zube se nanosi gel za izbjeljivanje koji sadrži kalijev nitrat i fluorid. U CentroDENTu koristimo Opalesence Boost koji se aplicira na zuba 2-3 puta u trajanju od 20 minuta.  Cijeli tretman traje oko 60 minuta, ovisno o željenom stupnju izbjeljivanja. Riječ je kemijski aktiviranom izbjeljivanju zuba kojeg smije provoditi isključivo educirani stomatolog. Pri ovom izbjeljivanju nema vrućeg, neugodnog LED svjetla.

Nakon tretmana zubi budu dehidrirani 48h i tijekom tog perioda preporučujemo pacijentima korištenje GC Tooth Mousse remineralizirajuće zaštitne kreme namijenjenu jačanju zuba na vanjske utjecaje, ali i sprječavanju osjetljivosti zuba i desni. Već u ordinaciji nakon izbjeljivanja radimo premazivanje zuba s pastom za zaštitu.

Ono što uvijek napominjemo pacijentima je da se prava boja zuba vidi tek nakon 48h od izbjeljivanja kako bismo zubima osigurala nužnu dozu kalcija i fosfata koji jačaju zubnu caklinu.

  • Koliko traje efekat izbijeljenih zuba nakon tretmana?

Trajanje efekta izbjeljenih zuba varira ovisno o individualnim navikama pacijenta. Obično se efekti mogu vidjeti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Redovito održavanje oralne higijene, izbjegavanje hrane i pića koja mogu obojiti zube (poput kave, crnog vina, cigareta), te povremeni touch-up tretmani mogu produžiti trajanje efekta.

  • Da li je tretman bolan i da li pacijent nakon tretmana može da se odmah vrati uobičajenim navikama?

Tretman izbjeljivanja zuba obično nije bolan, ali neki pacijenti mogu osjetiti privremenu osjetljivost zuba ili iritaciju desni. Ovi simptomi su obično kratkotrajni i nestaju ubrzo nakon tretmana. Nakon tretmana, pacijenti se mogu odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, ali se preporučuje izbjegavanje vrlo hladne ili vruće hrane i pića nekoliko dana.

  • Internet je preplavljen savjetima kako u kućnim uslovima možete izbijeliti zube. Kako iz aspekta struke gledate na to i da li nekim neprovjerenim metodama možemo potencijalno napraviti štetu zubima?

Iz profesionalnog aspekta, važno je biti oprezan s kućnim metodama izbjeljivanja zuba jer mnoge od njih nisu znanstveno podržane i mogu uzrokovati štetu. Na primjer, upotreba limunovog soka, sode bikarbone ili drugih abrazivnih tvari može erodirati zubnu caklinu i dovesti do osjetljivosti ili karijesa. Preporučuje se konzultirati se sa stomatologom prije nego što isprobate bilo koju kućnu metodu izbjeljivanja kako biste osigurali sigurnost i učinkovitost postupka. Profesionalni proizvodi za kućno izbjeljivanje, koje preporučuje stomatolog, su sigurniji izbor.

Adresa CentroDENT-a je Tometići 1/b, 51215 Kastav, Rijeka, Hrvatska. Kontakt na broj telefona +385 91 634 3004 ili na mejl adresu info@centrodent.hr .

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -