NaslovnaObavještenjaSZO preporučuje da se odgađaju rutinski stomatološki radovi zbog rizika od širenja...

SZO preporučuje da se odgađaju rutinski stomatološki radovi zbog rizika od širenja koronavirusa

- Advertisement -

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u utorak da rutinski, nebitni stomatološki radovi treba da se odlože sve dok brzina prenosa COVID-19 ne padne, upozoravajući na postupke koji proizvode aerosolni iz usta pacijenata.

SZO je saopštila da se pregledi, čišćenje zuba i preventivna njega mogu odložiti, jer su objavili smjernice za stomatologe kako da minimiziraju rizik od prenošenja tokom pandemije koronavirusa.

Foto: dental-tribune.com

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da su stomatološke usluge počele da se nastavljaju u mnogim zemljama, a može se obaviti i nekoliko postupaka na način da se minimizira aerosol ili mikro kapljice koje vise u vazduhu.

“SZO savjetuje da se rutinska oralna zdravstvena zaštita, koja obično uključuje preglede oralnog zdravlja, čišćenje zuba i preventivna njega odloži sve dok ne dođe do dovoljnog smanjenja stope prenosa COVID-19 od prenosa u zajednicu do slučajeva klastera. Isto se odnosi i na estetske stomatološke tretmane. Međutim, treba obezbijediti hitne ili hitne intervencije oralne zdravstvene zaštite koje su od vitalnog značaja za očuvanje oralnog funkcionisanja osobe, smanjenje jakih bolova ili osiguranje kvaliteta života“, kaže se u upustvu.

Foto: berwick-advertiser.co.uk

SZO je objavila da, ako je moguće, pacijente treba pregledati na daljinu prije nego što im se posvete. Privremene smjernice od 3. avgusta, SZO je emitovala u utorak.

SZO je saopštila da su stomatolozi pod visokim rizikom da budu zaraženi SARS-CoV-2, virusom koji izaziva COVID-19.

“Timovi za oralnu zdravstvenu zaštitu duže vrijeme rade u blizini lica pacijenata. Njihovi postupci uključuju komunikaciju licem u lice i često izlaganje slini, krvi i drugim tjelesnim tečnostima i rukovanje oštrim instrumentima. Shodno tome, oni su pod visokim rizikom da budu zaraženi SARS-CoV-2 ili da infekciju prenesu pacijentima”.

Postupci generisanja aerosola (AGP) uključuju čišćenje zuba ultrazvučnim skalerom i poliranje, rad ručnim komadima velike ili male brzine, hirurško vađenje zuba i postavljanje implantata.

U uputstvima su navedeni načini na koje bi se slomljene proteze i ortodontski aparati i opsežan zubni karijes mogli liječiti uz minimiziranje ili izbjegavanje AGP-a.

Šef stomatološke organizacije SZO Benoa Varen rekao je novinarima da je oralna zdravstvena zaštita u mnogim zemljama zanemarena, što pogađa ljude tokom cijelog života.

“Na globalnom nivou, posljednje raspoložive procjene pokazuju da je 3,5 milijardi obolelo od oralnih bolesti. Neobrađeni zubni karijes u trajnom zubu je najčešće zdravstveno stanje kod ljudi“, istakao je Varen.

Dodao je da je u istraživanju 75 odsto zemalja članica SZO izjavilo da su stomatološke usluge bile potpuno ili djelomično poremećene tokom pandemije.

Varen je, takođe, izrazio zabrinutost zbog dostupnosti lične zaštitne opreme za stomatologe koji rade tokom pandemije.

Izvor: Dentistry Today

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -