NaslovnaSavjetiDržite zube „pod konac“ i recite zbogom svim nečistoćama

Držite zube „pod konac“ i recite zbogom svim nečistoćama

- Advertisement -

Istraživanja pokazuju da ako za održavanje higijene zuba koristite samo pastu i četkicu, čak 35% površine zuba ostane neočišćeno što dalje može da prouzokuje karijes ili upalu desni.

Konac za zube idealan je i za ljude koji imaju izuzetno mali razmak između zuba. Prepleten od tankih niti, ima sposobnost da dopre i do najdetaljnijih mjesta i ukloni nečistoće.

Konac za zube trebalo bi koristiti makar jednom dnevno, a upotreba je rutinska.

Dovoljno je da isječete oko 30 cm konca (kasnije ćete koristiti mnogo manje dužine kada upotreba konca pređe u naviku), namotate ga oko oba kažiprsta. Sada kada ste to uradili obratite pažnju da razmak bude oko 5cm slobodnog konca koji ćete provlačiti između zuba gdje se takođe zadržava hrana.

Već nakon desetak dana korišćenja, u potpunosti ćete se navići na svakodnevnu upotrebu konca.

Ne postoji neko idealno doba dana kada bi trebalo da se praktikuje, ali uglavnom je najkorisnije da to radite uveče prije spavanja kako bi eliminisali sve ono što se tokom dana zadržavalo između zuba.

Postoji više vrsta i modela.

Uglavnom se razlikuju po debljini, a klupko može biti dugačko od 10 do čak 100 metara. Ipak, neki standard je oko 35 metara.

Takođe, cijene variraju od onih nižih od oko 2 eura do skupljih od desetak eura. Kvalitet konca prevashodno zaviis od materijala kojim je konac obložen, pa tako postoji voštani, konac za zube bez voska, specijalni konac. Uglavnom bi trebalo da birate po tome koliki je razmak između zuba.

Pa tako ako su zubi izuizetno zbijeni, preporučuje se da koristite voskirani koji bolje klizi, ali u svim drugim slučajevima konac za zube bez voska je bolji izbor jer njegova vlakna bolje očistite čestice.

Ipak, kao i sa svim, ne bi valjalo da pretjerujete sa koncem kako ne biste iziritirali desni.  

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -