NaslovnaZanimljivostiPovišena temperatura kod beba nije u vezi sa rastom zuba

Povišena temperatura kod beba nije u vezi sa rastom zuba

- Advertisement -

FLORIJANOPOLIS – Postoji čitav niz simptoma koji se povezuje sa izrastanjem prvih mlječnih zuba kod beba. Međutim, rezultati najnovije meta-analize jasno su potvrdili da povišena temperatura i groznica ne spadaju u simptome povezane sa erupcijom prvih mlječnih zuba, koji su inače praćeni povećanim lučenjem pljuvačke, otečenom i osjetljivom gingivom i poremećajem spavanja, piše Dental Tribune.

I pored toga što su rast i izbijanje prvih mlječnih zuba prirodan proces u dječijem razvoju, ipak uticaj rasta zuba na cjelokupno zdravstveno stanje bebe još uvijek izaziva kontroverze.

Tim Federalnog Univerziteta Santa Katarina iz Florijanopolisa, Brazil je upravo iz tog razloga napravio analizu postojećih, a objavljenih istraživanja na tu temu.

Od ukupno 1.179 objavljenih stručnih tekstova, istraživači su izabrali 16 istraživanja koja su se bavila erupcijom primarne denticije i lokalnim i sistemskim promjenama i simptomima kod djece uzrasta 0-36 mjeseci.

Od ukupno analizirane 3.506 djece kod 70,5 procenata izbijanje mlječnih zuba bilo je praćeno simptomima od kojih su najčešći bili gingivalna iritacija (87 procenata), opšta uznemirenost (68 procenata) i pojačano lučenje pljuvačke (56 procenata).

Navedene studije nisu među prateće simptome uvrstile povišenu temperaturu i groznicu, koju inače veliki broj ljudi širom svijeta smatra nezaobilaznim pojavama koje prate rast i izbijanje mlječnih zuba.

Ovo je veoma važno jer u slučaju da se kod bebe pojavi visoka temperatura, roditelji ne smiju da se zavaravaju da je to od toga što bebi rastu zubi, nego treba da se obrate pedijatru jer je uzrok groznice neki drugi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -