NaslovnaSavjetiPovezanost parodontopatije i “suvih usta”

Povezanost parodontopatije i “suvih usta”

- Advertisement -

Kserostomija se može opisati kao „subjektivni osećaj oralne suvoće“ sa brojnim uzrocima. Najčešći su neželjeni efekti određenih ljekova, Sjogrenov sindrom i drugi autoimuni poremećaji, kao i terapija zračenjem.

Stariji pacijenti uglavnom uzimaju više ljekova, pa imamo tendenciju da vidimo kserostomiju u ovoj populaciji češće nego bilo koja druga. Međutim, svako ko uzima ljekove može biti u opasnosti da ga razvije. Ovaj široko rasprostranjen rizik je jedan od mnogih razloga zbog kojih je temeljna zdravstvena i medicinska istorija imperativ za sve naše pacijente.

Znaci i simptomi pacijenata

Pacijenti sa kserostomijom će se često žaliti na smanjenje osećaja ukusa, kao i na poteškoće pri gutanju, žvakanju, pa čak i govoru. Znaci koji se klinički mogu manifestovati su smanjenje boje gingive i okolnih tkiva, sluzokoža može delovati krhko, jezik može biti napukao, a usne mogu biti suve.

„Test karmina“, koji otkriva da je karmin osušen na prednjim zubima pacijenta, može biti očigledan znak kserostomije. Takođe možete primijetiti dok liječite pacijenta da vam se ogledalo za usta lijepi za bukalnu sluzokožu. 

Kserostomija i parodontalna bolest

Sa nedostatkom adekvatne količine pljuvačke, vidimo porast karijesa i parodontalne bolesti kod naših pacijenata. Pored toga što nam pomaže da govorimo, varimo hranu i držimo usta podmazana, pljuvačka čisti usnu šupljinu od štetnih bakterija koje uključuju parodontalne patogene.

Postoji direktna uzročno-posledična veza između nedostatka pljuvačke i porasta oralnih bakterija. Kao što je pokazalo jedno istraživanje, kserostomija je bila povezana sa formiranjem zubnog plaka. Higijeničari znaju i razumeju ulogu koju zubni plak igra u parodontalnoj bolesti. Ako se ne ukloni efikasno, plak dovodi do gingivitisa, koji, ako se ne liječi, može dovesti do parodontitisa.

Pljuvačka takođe pomaže da tkiva u oralnoj sluzokoži budu zdrava i netaknuta tako što ih održava vlažnom i hidratizovanom. Bez toga, tkiva mogu biti podložna oštećenjima kao što su čirevi, ogrebotine/posjekotine i povremeno kidanje krajnjeg sloja epitela.

Briga o oralnoj higijeni

Pošto kserostomija može izazvati nelagodnost kod pacijenata, oni možda neće moći da održavaju dobru oralnu higijenu. Kao što znamo, dobra oralna higijena je imperativ za sve pacijente, ali još više za one koji iz bilo kog razloga mogu biti predisponirani na parodontalnu bolest.

Oralna higijena je nešto što ovi pacijenti mogu kontrolisati, što može pomoći pacijentima da marljivo rade na tome. Naš posao je da ohrabrimo ove pacijente i da razmišljamo van okvira kada su u pitanju naše preporuke za kućnu negu. Jedan od najtežih izazova za preporuku proizvoda za ove pacijente je osmišljavanje stvari koje mogu da koriste kada su u akutnom stanju bola zbog kserostomije. Kada ovi pacijenti doživljavaju ovaj bol, često im je teško da svakodnevno koriste bilo koji od tradicionalnih higijenskih proizvoda koje preporučujemo. Nekoliko pomoćnih proizvoda za ove pacijente mogu biti četkice za zube za bebe i oralni sunđeri.

Treba izbjegavati alate i proizvode koji mogu dodatno iritirati ili oštetiti tkiva kada pacijent doživljava bolnu epizodu. Na primer, električne četkice za zube mogu biti previše agresivni za pacijenta koji osjeća bol zbog kserostomije.

Sredstva za ispiranje usta bez alkohola i veoma blage vrste paste za zube sa malo ili bez aroma su dobra mesta za početak. Imajte na umu da neki proizvodi za kserostomiju imaju kiseli pH, što pacijentu može nanijeti više štete nego koristi.

Izvor: todaysrdh.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -