NaslovnaSavjetiOralno zdravlje i hormonske promjene kod muškaraca

Oralno zdravlje i hormonske promjene kod muškaraca

- Advertisement -

Kada pričamo o hormonskim promjenama, obično nas asociraju samo na žene i njihovo reproduktivno zdravlje. Međutim, i muškarci prolaze kroz hormonske fluktuacije tokom života, a ove promjene mogu imati značajan uticaj na oralno zdravlje. Zato razumijevanje veze između hormonskih promjena koje se dešavaju u različitim razdobljima života može pomoći održavanju zdravog osmijeha.


Adolescencija

Prve veće hormonske promjene kod muškaraca dešavaju se u pubertetu. Nivo testosterona raste i dovodi do raznih fizičkih i emotivnih promjena. Tokom ovog perioda hormonski rast može uticati na oralno zdravlje na više načina:

Osjetljivost desni: Hormonske promjene mogu učiniti da desni budu više osjetljive i sklonije iritaciji i inflamaciji, što dalje uvećava rizik od bolesti desni ako se oralna higijena ne održava.

Veći plak: Hormonske promjene mogu dovesti do veće proizvodnje plaka, ljepljive naslage bakterija na zubima. Ovo može prouzrokovati karijes i probleme sa desnima.

Rane u ustima: Hormonske promjene takođe mogu izazvati rane u ustima, koje mogu biti bolne i uticati na cjelokupno oralno zdravlje.

Odraslo doba

Kako muškarci zalaze u odraslo doba, faktori kao što su stres, staranje i neka zdravstvena stanja mogu uticati na nivoe hormona.

Stres: Stres može dovesti do poremećaja hormonske ravnoteže, što dalje može prouzrokovati škrgutanje zubima (bruksizam) i poremećaje temporomandibularne disfunkcije.

Staranje: Kako stare, kod muškaraca nivo testosterona opada. To može dovesti do gubitka kosti u vilici, zbog čega se može desiti ispadanje zuba i povlačenje desni. Zato je važno posvetiti pažnju prevenciji, prije svega kroz redovne posjete stomatologu.

Zdravstvena stanja: Neka zdravstvena stanja kao što je dijabetes utiču na nivoe hormona i mogu učiniti da osobe koje pate od njih budu u većem riziku od bolesti desni.

foto: Freepik

Andropauza

Andropauza, koju neki nazivaju i muškom menopauzom, javlja se kod sredovječnih muškarac i karakteriše je pad nivoa testosterona. Ova promjena može izazvati više implikacija po oralno zdravlje:

Suva usta: Smanjena proizvodnja pljuvačke je čest simptom andropauze. Pljuvačka ima veliku važnost u održavanju oralnog zdravlja, jer pomaže u uklanjanju bakterija i štiti zube. Tako suva usta doprinose većem riziku od karijesa i bolesti desni.

Gustina kostiju: Manji nivo testosterona tokom andropauze može dovesti do smanjenja gustine kostiju. Ovo se odnosi i na kost vilice, što može dalje dovesti do gubitka zuba i veće podložnosti problemima sa oralnim zdravljem.

Bolesti desni: Hormonska neravnoteža u ovom periodu znači i veći rizik od bolesti desni, zato je za muškarce koji su u andropauzi od vitalnog značaja da obrate pažnju na svoju oralnu higijenu.

Kako se zaštititi?

Bez obzira na starost, muškarci koji prolaze kroz hormonske promjene mogu preduzeti određene korake kako bi osigurali da njihovo oralno zdravlje ostane na zadovoljavajućem nivou. Neki od njih su:

Redovne posjete stomatologu: Makar jednom na svakih šest mjeseci, osim ako ljekar ne smatra da je potrebno i češće, posjećujte stomatologa kako bi na vrijeme primjetili i regulisali bilo kakve probleme sa oralnim zdravljem.

Oralna higijena: Održavajte disciplinovano svoju oralnu higijenu. Svakodnevna rutina neka uključuje četkanje zuba, čišćenje koncem i korišćenje sredstva za ispiranje usta.

Zdrav stil života: Hranite se izbalansirano, hidrirajte se i izbjegavajte pušenje ili preveliku konzumaciju alkohola kako biste sačuvali svoje oralno zdravlje.

Stres menadžment: Vježbajte tehnike menadžmenta stresa kako biste umanjili uticaj stresa na oralno zdravlje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -