NaslovnaSavjetiSavjeti za prevenciju bolesti desni

Savjeti za prevenciju bolesti desni

- Advertisement -

Zdravlje naših desni igra vitalnu ulogu u održavanju cjelokupnog oralnog zdravlja. Bolest desni, poznata i kao parodontna bolest, pogađa milione ljudi širom svijeta i može dovesti do ozbiljnih problema s oralnim zdravljem ako se ne liječi.

Srećom, preduzimanje proaktivnih koraka za sprječavanje bolesti desni jednostavno je i može pomoći u održavanju zdravog osmijeha.

Pet savjeta za prevenciju bolesti desni

*Održavajte dosljednu oralnu higijenu – svakodnevno pranje zuba i svakodnevno čišćenje koncem temeljne su navike za održavanje zdravih desni. Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima i fluoridnu pastu za zube kako biste nježno očistili zube i desni.

*Pravilna tehnika četkanja i čišćenja – pravilno četkanje i čišćenje koncem jednako je važno kao i učestalost. Koristite nježne, kružne pokrete prilikom pranja zuba, a kada čistite koncem zakrivite konac oko svakog zuba u obliku slova C dosežući ispod desni kako biste uklonili ostatke.

*Ne preskačite stomatološke preglede – redovni stomatološki pregledi i profesionalna čišćenja neophodni su za sprječavanje bolesti desni. Stomatolozi mogu otkriti rane znakove bolesti desni, ukloniti kamenac i pružiti smjernice o pravilnim tehnikama oralne higijene.

*Održavajte uravnoteženu prehranu – hranjiva prehrana bogata vitaminima i mineralima ključna je za zdravlje desni. Ograničite slatke grickalice i pića jer doprinose stvaranju karijesa. Umjesto toga, odlučite se za hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, koje podstiču proizvodnju sline i pomažu u prirodnom čišćenju zuba i desni.

*Unosite dovoljno vode – pijenje puno vode tokom dana pomaže u promicanju proizvodnje sline, koja igra vitalnu ulogu u ispiranju čestica hrane i bakterija. Odlučite se za vodu umjesto slatkih pića kako bi vaše desni i zubi bili zdravi.

Kako prepoznati bolesti desni?
Kada je riječ o zdravlju desni važno je prepoznati znakove bolesti desni kako biste mogli preduzeti potrebne korake za sprječavanje i liječenje problema. Krvarenje desni prilikom četkanja ili korišćenja zubnog konca često je prvi znak upale desni, poznate kao gingivitis.

Zdrave desni ne bi trebale krvariti, pa je važno obratiti pažnju na ovo upozorenje. Upaljene desni mogu postati crvene, natečene i osjetljive na dodir. Ako primijetite ove simptome moguće je da postoji upala desni ili čak početna faza parodontne bolesti. Osjetljivost desni na hladnu ili toplu hranu i piće ili na dodir, takođe, može ukazivati na probleme s desnima.

Osjetljive desni mogu biti povezane s gingivitisom ili parodontnom bolešću. Neugodan zadah ili loš okus u ustima može ukazivati na prisutnost bolesti desni. Bakterije koje uzrokuju upalu mogu proizvesti neugodne mirise, pa je važno obratiti pažnju na ovaj simptom.

Ako primijetite da vam se desni povlače, ostavljajući korijene zuba izloženima, to može biti znak i neupalnih parodontnih bolesti. Povlačenje desni može uzrokovati osjetljivost na hladno ili toplo, izgledati nepravilno i neestetski u vidljivoj zoni. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova bolesti desni, važno je naručiti se na pregled kod stomatologa.

On će pregledati zube i desni, dijagnosticirati vaše stanje i pružiti odgovarajuću terapiju kako bi se očuvala zdrava usna šupljina i spriječile dalje komplikacije. Preduzimanje proaktivnih koraka za sprječavanje bolesti desni ključno je za održavanje oralnog zdravlja i očuvanje lijepog osmijeha.

Izvor: Bota Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -