NaslovnaSavjetiBolesti desni – kako ih prepoznati na vrijeme?

Bolesti desni – kako ih prepoznati na vrijeme?

- Advertisement -

Bolesti desni predstavljaju sve češći stomatološki problem među svjetskom populacijom. Trenutno najučestalija bolest desni jeste gingivitis.

Upaljene, osjetljive desni koje krvare prilikom dodira i bolne su prvi su znak da je nastala neka od bolesti desni. Kako prepoznati parodontalne bolesti na vreme i kako ih liječiti?

Gingivitis (upala desni) kao jedna od najrasprostranjenijih bolesti desni
Zdrave desni mogu se prepoznati po svjetlo ružičastoj boji i čvrstoj strukturi. Bilo kakva promjena na njima znak je da je nastalo određeno oboljenje gingive.

Foto: dr-ast.rs

Gingivitis je inflamatorni proces kojeg karakterišu jarko crvene desni, osjetljive na dodir, otečene i sklone krvarenju.

On nastaje usljed loše oralne higijene i nagomilavanja zubnog plaka, a samim tim i bakterija. Nagomilavanje zubnog plaka događa se usljed nedovoljne oralne higijene između obroka. Kako bi se ova neugodna bolest desni izbegla, potrebno je redovno održavanje higijene usne duplje.

Dakle, za preventivu bolesti desni kakva je gingivitis, preporučuje se redovno pranje zuba četkicom i pastom za zube, kao i čišćenje zuba između obroka koncem i ispiranje tečnošću za usta. Neadekvatna oralna higijena nije jedini uzrok nastanka upale desni.

Desni mogu postati osjetljive i otečene i usljed agresivnog pranja zuba. Ukoliko koristite četkicu za zube sa veoma grubim vlaknima, rizikujete da oštetite osjetljivo tkivo gingive. Određene kardiovaskularne bolesti, kao i konzumiranje cigareta i nikotina, takođe, može dovesti do prom,ene na desnima ili unutar usne duplje.

Foto: dr-ast.rs

Parodontopatija i stvaranje parodontalnih džepova
Ukoliko se bolesti desni i upala gingive ne liječi na vrijeme, može doći do pogoršanja stanja i pojave parodontalnih džepova. Kada se uzme u obzir da bakterije itekako oštećuju zube, ne čudi ni činjenica da se njihovim taloženjem sve više produbljuju parodontalni džepovi.

Ovo samo otvara više mogućnosti bakterijama da se nagomilavaju, te dolazi do pojave raznih problema za zubima i desnima, kao što je zubni kamenac ili loš i neprijatan zadah. Kada bolest napreduje i dalje ošteti tkivo gingivitis prelazi u svoju težu fazu – parodontitis. Parodontitis izaziva povlačenje zubnog mesa, odnosno parodontalnog tkiva, što dovodi do klimavih i nestabilnih zuba.

Ukoliko se ne liječi, šteta postaje nepopravljiva i dovodi do gubitka zuba. Parodontopatija ima više uzročnika pored loše oralne higijene. U nekim slučajevima, kao što su genetske predispozicije, ona se praktično ne može ni izbjeći. Međutim, redovne posjete stomatologu odlična su preventiva svake, pa i ove bolesti desni ili zuba. Preventiva je u većini slučajeva ključ uspjeha i oralnog zdravlja.

Simptomi koji se javljaju kod većine bolesti desni
Već smo naglasili da zdrave desni imaju specifičnu i karakterističnu ružičastu boju, čvrste su i neosjetljive na dodir. Ukoliko to nije slučaj sa vašim desnima, vrlo je vjerovatno da je već došlo do određenog oboljenja ili bolesti desni.

Osnovni simptomi koje će većina ljudi osjetiti kada imaju problem sa desnima su:
*Otečene desni;
*Desni osjetljive na dodir;
*Otežano žvakanje hrane;
*Bolne desni;
*Krvarenje prilikom pranja zuba ili u toku obroka;
*Neprijatan zadah koji je stalno prisutan;

*Osjetljivost samih zuba na termičke nadražaje;
*Povlačenje desni, odnosno parodontalnog tkiva i izraženije krunice;
*Stvaranje parodontalnih džepova;
*Promijenjena boja desni – jarko crvene desni;
*Klimanje zuba;
*Gubitak zuba.

Ukoliko primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma, nikako ne smijete odlagati posjetu stomatologu. Zdravi i jaki zubi preduslov su dobrog zdravstvenog stanja. Oni su, takođe, simbol ljepote u savremenom društvu, jer svako želi blistav i sjajan osmijeh.

Upravo iz tog razloga se oralno zdravlje nikako ne smije zapostaviti. Redovna higijena (pranje zuba, čišćenje zuba koncem i ispiranje usne duplje) se podrazumijeva na svakodnevnom nivou. Veoma je važno naglasiti da su redovne posjete stomatologu jedini i pravi način za preventivu bolesti zuba ili desni.

Izvor: ordinacija dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -