NaslovnaIntervjuO količini, cijeni i drugim dilemama oko filera

O količini, cijeni i drugim dilemama oko filera

- Advertisement -

Najveća nepoznanica za pacijente je koja količina filera je potrebna da bi dobili rezultat kakav priželjkuju. Pri tome mnogi od njih dođu sa tačnom količinom koju žele „jer je upravo toliko stavila prijateljica i dobila fantastiočan rezultat“!

Međutim, stvari nisu tako jednostavne i dužnost je ljekara da to pacijentu kaže i da ga upozori da količina filera nije stvar želje i da mu ukaže na moguće posljedice pretjerivanja sa količinom, kao najčešćom greškom koju čine pacijenti, ali i ljekari koji pristanu na na njihove zahtjeve.


Foto: zdravstveniturizam.net

Da pojasnimo. Jedna mililitar filera, kao minimalna količina za ubrizgavanje, odgovara zapremini četvrtine male kafene kašicice. Da bi ste postigao kompletan volumen lica ili pojedinih zona, uz lijep i vidljiv rezultat, potrebno je 5 -7 ml, ponekad i više. Zato je aplikacija 1 ml nešto čega nijedan pacijent ne bi trebao da se boji jer nema nikakve mogućnosti da se pretjera bez obzira na zonu gdje se aplikuje (usne, bore).

Kod povećanja i oblikovanja usana 1 ml nije previše za početak, uz mogućnost da se kasnije doda još filera kako bi se došlo do željenog rezulatata. I ovde važi pravilo “manje je bolje”, jer je mnogo lakše (i jeftinije) dodati još malo (što se može bilo kad), nego u startu pretjerati sa količinom, pa dobiti rezultat koji niste željeli i koji će trajati dok traje efekat filera. Postoji, istina i mogućnost brzog neutralisanja ubrizganog filera, ali je sve to mnogo komplikovanije nego ići postepeno i bez rizika.

Da li su fileri preskupi?
Druga velika dilema (a kod mnogih i prva) tiče se cene filera, odnosno tretmana. I ovde doktor mora biti iskren prema pacijentu i reći mi da pravi rezultati zahtijevaju i adekvatna novčana ulaganja i da se sa malo para ne može riješiti sve i dobiti spektakularni rezultati.

Zato, ako počinjete, dobro razmislite šta tačno želite i uklopite to u svoje mogućnosti. Ne podležite bilo čijim obećanjima da se za sitan novac može dobiti mililitar ili dva filera, jer se može desiti da umjesto hijalurona dobijete trajni polimer koji se drugačije ponaša u koži i koji je zabranjen za te svrhe. Samo korišćenjem hijalurona visoke čistoće postižu se dugoročni efekti, uz minimalnu mogućnost komplikacija.

Da li su fileri zamjena za hirurški lifting?
Iako se tako nešto može čuti i pročitat, fileri nisu zamjena za hirurški lifting. Fileri su specijalno proizvedeni gelovi, koji sadrže visok procenat hijaluronske kiseline, zahvaljujući kojoj koža biva osvježena, a bore ublažene. Kod mlađih žena upotrebom dobre tehnike dolazi i do potpunog nestanka bora. U kombinaciji sa mezoterapijom fileri su idealno rješenje za odlaganje hiruškog liftinga, ali nisu zamena za njega.

Izvor: Estetika

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -