NaslovnaSavjetiŠta uzrokuje upalu desni?

Šta uzrokuje upalu desni?

- Advertisement -

Zdrave desni su roze boje i čvrste, tako da ako imate upaljene desni, ako desni izgledaju crveno i otečeno, to može biti znak da imate probleme sa desnima.

Nekoliko je razloga zbog čega Vaše desni mogu biti upaljene, tako da je važno da razumjete šta prouzrokuje upalu Vaših desni.

Uzroci upaljenih desni
Upaljene desni mogu imati nekoliko uzroka, uključujući:

Foto: boldfacenews.com

Plak – Nagomilavanje plaka je uobičajen uzrok prve faze bolesti desni, gingivitisa. Bakterije plaka se nagomilavaju na i oko zuba sve vreme, i ako ih ne uklonite redovnim pranjem zuba mogu iritirati desni i uticati na to da one postanu crvene i upaljene.

Generalno, zapaljenje koje se dovodi u vezu sa bolesti desni ne boli, ali ako ga ne liječite može da se razvije u periodontitis, ozbiljniji, nepovratni stadijum bolesti desni koji može da dovede do gubitka zuba.

Čirevi u ustima – Ove crvene, bijele ili sive rane mogu biti bolne i mogu se pojaviti bilo gdje u Vašim ustima, uključujući na Vašim desnima, što može da prouzrokuje njihovu otečenost i zapaljenje. Možete imati pojedinačni čir ili nekoliko njih istovremeno.

Foto: freepik.com

Iako su neprijatni, obično su bezopasni i nestanu posle nekoliko dana. Antimikrobna tečnost za ispiranje usta, kao što je parodontax Extra 0,2% tečnost za ispiranje usta, može da ubrza oporavak i da spriječi pojavu infekcije. Trebalo bi da posjetite doktora ako je otečenost konstantna i nastavlja da se vraća.

Abrazija desni – Ako perete zube previše agresivno ili jako, možete da oštetite osjetljivo tkivo desni, koje će postati otečeno i upaljeno. Efikasna tehnika za rješavanje ovog problema jeste korišćenje nježnih, kružnih pokreta prilikom pranja zuba.

Budući da su brojni razlozi zbog kojih biste mogli da imate upaljene desni, trebalo bi da zakažete pregled kod Vašeg stomatologa kako bi on utvrdio šta prouzrokuje upalu desni i da Vam stručan savjet kako da je liječite.

Foto: relaxationdentalspecialties.com

Kako da tretirate upaljene desni
Ako su Vaše upaljene desni znak gingivitisa, najbolji način da povratite zdravlje desni jeste da pitate Vašeg stomatologa kako da unaprijedite dnevnu rutinu u oralnoj higijeni.

To može biti nešto jednostavno, kao što je pranje zuba dva puta dnevno dva minuta, zubnom pastom sa fluoridom ili specijalnom zubnom pastom za njegu desni.

Ako ste pod rizikom od ozbiljnih problema sa desnima, Vaš stomatolog Vam može preporučiti da koristite interdentalne četkice ili konac za zube kako biste očistili teško dostupna mjesta, kao i kratkoročan tretman parodontax Extra 0,2% tečnošću za ispiranje usta koji ubija bakterije plaka.

Izvor: ordinacija Parodontax

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -