NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Azra Pekić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Azra Pekić

- Advertisement -

U stalnoj rubrici “pitanja čitalaca”, ove nedjelje naša gošća bila je doktorka Azra Pekić iz stomatološke ordinacije “Sorriso” iz Bara.

Da li može da se popravi donja desna petica ako se mali dio zuba odlomio?
“Naravno da može. Potrebno je da zakažete pregled kod stomatologa, koji će helio plombom riješiti problem”.

- Advertisement -

Imam primjetan razmak izmedu gornjih jedinica, kako da riješim problem?
“Dijastema predstavlja razmak između zuba. Osnovni uzrok nastanka dijasteme je zapravo genetika. Do vidljivog razmaka između gornja dva sjekutića moze doći i usljed spuštenosti labijalnog frenuluma, hiperdoncija, loše navike u ranom djetinjstvu (sisanje palca) i mnogi drugi. Dakle, uzroci pojave dijasteme su mnogobrojni. Rješenje naravno da postoji. Neopodno je da zakažete pregled kod stomatologa koji će na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i RTG snimka sprovesti odgovarajuću terapiju koja može biti kombinacija hirurške, ortodonske i protetske terapije”.

Redovno perem zube, uveče i ujutru. Međutim, nakon jutarnjeg buđenja stvaraju se naslage na zubima kao da nisam uopšte prao. Zanima me koje je rješenje za moj problem?

- Advertisement -

“U pitanju je dentalni plak, bezbojna ljepljiva masa (biofilm) koja se stvara kao rezultat razmnožavanja bakterija i materijala iz pljuvačke koji se taloži na svim površinama zuba, desnima i to ubrzo nakon pranja zuba. Neophodno je sprovesti adekvatnu oralnu higijenu koja uključuje redovno četkanje zuba, adekvatnu tehniku pranja zuba, korišćenje zubnog konca, interdentalnih četkica kako bi uklonili i najmanje mrvice hrane koje se nalaze u uskim prostorima između zuba. Redovno, profesionalno uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga prevenira razvoj parodontopatije. Svog stomatologa posjećujte najmanje dva puta godišnje”.

Imam problem sa zadahom, svi zubi su mi uredu, odnosno nemam kvar. Šta bi mogao biti uzrok?

“Halitoza je pojava neprijatnog zadaha, koja se relativno često pojavljuje. Neprijatan zadah najčešće uzrokuju naslage bakterija na jeziku, zapaljenje desni, karijes, ali se može pojaviti i kao posljedica patoloških procesa u ustima, uzimanja nekih lijekova, neredovno pranje zuba, gastrointestinalne tegobe. Kod pranja zuba nemojte se zaustaviti na zubima. Ne zaboravite da pređete četkicom po jeziku, unutrašnjoj strani obraza i po cijelom zubnom nizu sa svih strana. Često je dovoljno da očistite jezik, pa da neprijatan zadah sasvim nestane. Na jeziku se naseljavaju bakterije i formiraju naslage, isto se dešava i na desnima. U liječenju neprijatnog zadaha primarno su uključeni parodontolozi i specijalisti oralne medicine. Ako i nakon liječenja usne šupljine neprijatan zadah ostaje prisutan, uključuju se i drugi specijalisti medicine”.

Copyright Ⓒ, 2022, Gondor produkcija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -