fbpx
NaslovnaSavjetiMuskuloskeletalni poremećaji kod stomatologa i vježbe za njihovu prevenciju

Muskuloskeletalni poremećaji kod stomatologa i vježbe za njihovu prevenciju

Muskuloskeletalni poremećaji (MSP) kod stomatologa su vrlo česti. Nepravilno držanje i ponavljanje istih procedura dovode do MSP, povećanja stresa i smanjenja produktivnosti kod stomatologa, piše Dentopedia.

istezanjePrema istraživanju naučnika sa Odsjeka za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Bjalistoku u Poljskoj, više do 92 odsto stomatologa ima iskustva sa MSP, naročito sa bolovima u vratu (47 odsto) i donjem dijelu leđa (35 odsto). Takođe, više od 29 odsto stomatologa je iskusilo probleme sa prstima, 23 odsto sa kukovima, 20 odsto sa srednjim dijelom leđa i 20 odsto sa ramenima. Postoji statistička zavisnost između godina prakse i trenutka pojave MSP. Takođe, postoji značajna statistička zavisnost sa radom stojeći i ne korišćenjem pauza za vrijeme rada i pojave MSP

Fizičke vježbe

- Advertisement -

Fizičke vježbe za stomatologe se mogu podijeliti na aerobne koje se usredsređuju na cjelokupnu kondiciju, na vježbe istezanja koje se usredsređuju na mišiće koji se skupljaju tokom dugih sati sjedenja u specifičnom polozaju i na vjezbe snage koje se usredsređuju na mišićne grupe suprotne onim mišićima koji se skupljaju za vrijeme rada.

U pitanju su jednostvane i minimalno intenzivne vezbe koje stomatolog moze sam da izvede, a ovdje možete pogledati koje su to vježbe.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -