NaslovnaSavjetiMuskuloskeletalni poremećaji kod stomatologa i vježbe za njihovu prevenciju

Muskuloskeletalni poremećaji kod stomatologa i vježbe za njihovu prevenciju

- Advertisement -

Muskuloskeletalni poremećaji (MSP) kod stomatologa su vrlo česti. Nepravilno držanje i ponavljanje istih procedura dovode do MSP, povećanja stresa i smanjenja produktivnosti kod stomatologa, piše Dentopedia.

istezanjePrema istraživanju naučnika sa Odsjeka za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Bjalistoku u Poljskoj, više do 92 odsto stomatologa ima iskustva sa MSP, naročito sa bolovima u vratu (47 odsto) i donjem dijelu leđa (35 odsto). Takođe, više od 29 odsto stomatologa je iskusilo probleme sa prstima, 23 odsto sa kukovima, 20 odsto sa srednjim dijelom leđa i 20 odsto sa ramenima. Postoji statistička zavisnost između godina prakse i trenutka pojave MSP. Takođe, postoji značajna statistička zavisnost sa radom stojeći i ne korišćenjem pauza za vrijeme rada i pojave MSP

Fizičke vježbe

Fizičke vježbe za stomatologe se mogu podijeliti na aerobne koje se usredsređuju na cjelokupnu kondiciju, na vježbe istezanja koje se usredsređuju na mišiće koji se skupljaju tokom dugih sati sjedenja u specifičnom polozaju i na vjezbe snage koje se usredsređuju na mišićne grupe suprotne onim mišićima koji se skupljaju za vrijeme rada.

U pitanju su jednostvane i minimalno intenzivne vezbe koje stomatolog moze sam da izvede, a ovdje možete pogledati koje su to vježbe.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -