NaslovnaSavjetiLoš imunološki sistem utiče na propadanje zuba

Loš imunološki sistem utiče na propadanje zuba

- Advertisement -

Slab odbrambeni sistem tijela, mogao bi da bude glavni faktor propadanja zuba zuba, rezultat je istraživanja koji je obavio Stomatološki fakultet Univerziteta u Torontu. Istraživači su otkrili da je propadanje dentina i ispuna uzrokovano ne samo bakterijama, već i jedinstvenom aktivnošću oralnih imunih ćelija poznatih kao neutrofili, što potencijalno povećava efekte bakterija.
-Niko ne bi vjerovao da će naš imunološki sistem igrati ulogu u stvaranju karijesa. Sada imamo dokaze – rekao je vanredni profesor Joav Finer.

Prepoznate kao važan „igrač“ u borbi protiv zapaljenja u cijelom tijelu, neutrofili su kratkotrajne urođene ćelije imunog sistema koje ulaze u usnu duplju iz desni oko korijena zuba. Kada bakterije upadnu u usnu duplju, tijelo ih šalje da napadnu neutrofile. Sami neutrofili nisu u stanju da oštete zube.
-Oni nemaju kiselinu, tako da ne mogu mnogo da pomognu mineralizovanim strukturama zuba”, rekao je Finer.
Međutim, kada napadaju neutrofile, kiseline proizvedene oralnim bakterijama demineralizuju zub. To je kada enzimi iz imunskih ćelija jedu zube i mogu, takođe, da oštete ispune u boji zuba. I to je brz proces.
-Za nekoliko sati ostaci dentina i boja zuba su oštećeni – zaključio je Finer.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -