NaslovnaObavještenjaOvih sedam stvari dovode do propadanja zuba

Ovih sedam stvari dovode do propadanja zuba

- Advertisement -

Greške koje nesvjesno pravimo kada je riječ o njezi zuba mogu dovesti do raznih bolesti zuba, ali i do njihovog propadanja. U ovom tekstu vam donosimo sedam stvari koje utiču na propadanje zuba.

Zanemarivanje zadaha
Loš zadah iz usta može biti znak loše higijene ili bolesti desni. Ponekad sami ne možemo da primijetimo ili osjetimo neugodan miris, ali ljudi sa kojima razgovaramo mogu to da osjete.

U ovom slučaju postoji jednostavan način da to testirate. Liznite unutrašnjost zgloba, sačekate 5-10 sekundi i pomirišite zglob.

Foto: gulftoday.ae

Piće nakon pranja zuba
Sasvim je logično da ćete jesti i piti nakon što ujutru operete zube, ali kada to radite naveče, neka okus vaše paste za zube bude posljednji okus dana. Čak i konzumacija čaja neposredno prije spavanja može negativno uticati na zube.

Ne perete zube dovoljno dugo
Pranje zuba samo 30 sekundi dnevno teško da može dovesti do dobrog rezultata. Naime, nedovoljno pranje može izazvati karijes i druge stomatološke probleme. Zube bi trebalo da peremo najmanje dva minuta.

Jako pranje
Kada previše jako perete zube, možete oštetiti gleđ i učiniti zube osjetljivim. Takođe, je važno odabrati pravu četkicu za zube. Najbolje je da se posavjetujete s vašim stomatologom.

Pranje zuba nakon obroka
Imajte na umu da pranje zuba odmah nakon jela može negativno uticati na gleđ, posebno ako ste pojeli nešto kiselo. Izbjegavajte pranje zuba 30 minuta nakon jela.

Foto: studio32india.com

Ne mijenjate četkicu za zube
Istraživači obično preporučuju da mijenjate četkicu za zube svaka tri mjeseca.

Ne mijenjate četkicu za zube kad ste bolesni
Četkica za zube ne ubija bakterije u ustima. Kad ste bolesni, samo promijenite četkicu da kasnije opet ne bi bili bolesni. Osim toga, pazite da četkica za zube ne dodiruje ostale četkice za zube u vrijeme kada ste bolesni.

Izvor: Dnevno

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -