NaslovnaSavjetiLea Baškarad: Bitno je oralnu higijenu primjenjivati što ranije, čim izađu mliječni...

Lea Baškarad: Bitno je oralnu higijenu primjenjivati što ranije, čim izađu mliječni zubići

- Advertisement -

Zdravlje mliječne denticije je veoma važno, iako oni ispadaju, jer ostavljaju zdravo mjesto za stalnu denticiju. Takođe su važni za pravilan razvoj vilice, žvakanje hrane, razvoj govora i sl. U samom početku roditelji igraju najvažniju ulogu, kaže dr Lea Baškarad.

Stomatološki fakultet UNSA upisala je 2016, a nakon šest godina studija diplomirala iz oblasti maksilofacijelne hirurgije na temu: „Disekcija kao preventiva u hiruškom tretmanu malignih bolesti maksilofacijalne hirurgije“. Trenutno radi u jednoj stomatološkoj ordinaciji, pohađa različite seminare i edukacijske programe i nadam se mogućnosti skore specijalizacije iz neke stomatološke oblasti, a najveća joj je želja specijalizacija maksilofacijalne hirurgije.

Foto: DenTbiH

Kada i kako se stvorila ljubav prema stomatologiji?
“Ljubav prema stomatologiji stvorila se veoma rano. Kao vrlo mala, u dobi od 3 godine, sam sa roditeljima odlazila stomatologu koji je bio naš kućni prijatelj. Kroz tu opuštenu atmosferu i prijateljski pristup stvorio se jedan pozitivan odnos, bez straha i nelagode. Redovne kontrole bile su rutina, bez problema koji se često javljaju u dječijoj dobi. Nakon završene srednje škole bila je mala dilema u izboru između stomatološkog i medicinskog fakulteta. Na kraju sam ipak odlučila upisati stomatologiju jer smatram da tu postoji veća mogućnost individualnog napretka i samostalnog rada, bez vezivanja za neku kliniku ili drugu ustanovu”.

Kako kod male djece stvoriti naviku da četkaju zube, recite nam Vaše mišljenje i savjete?
“Bitno je oralnu higijenu primjenjivati što ranije, čim izađu mliječni zubići. Zdravlje mliječne denticije je veoma važno, iako oni ispadaju, jer ostavljaju zdravo mjesto za stalnu denticiju. Takođe su važni za pravilan razvoj vilice, žvakanje hrane, razvoj govora i sl. U samom početku roditelji igraju najvažniju ulogu. Djeci treba pokazivati svojim primjerom, poticati ih da redovno peru zubiće, pustiti ih sami biraju paste i četkice koje žele, obično neke sa likovima iz omiljenih crtića, a sve to naravno kroz igru i zabavu. Važno je u kupaonici stvoriti pozitivnu atmosferu, donijeti igračke, zabavljati djecu na milion načina samo da bi pranje zubića bilo zabavno i smiješno i na taj način se stvara dobra navika”.

Recite nam iz Vaše dosadašnje prakse koliko to roditelji sa naših prostora vode brigu o dječjim zubima i da li bi se to trebalo podići na viši nivo?
“Oralno zdravlje je izuzetno važno ne samo iz estetskih razloga, već kao zdravlje cijelog organizma. Mislim da roditelji danas, mnogo više nego prije, razumiju važnost oralnog zdravlja djece. Svima je potpuno jasno da je puno lakše izliječiti jedan mali karijes nego endodontski liječiti zubni kanal ili primijenjivati neki drugi invazivni tretman u liječenju zuba kod djece. Da bi se to postiglo najvažnija je prevencija, kao i uostalom i svim drugim medicinskim granama. Rano otkrivanje neželjenjih promjena je izuzetno važno jer manje promjene znače i manje intervencije, manje traume za dijete, a finansijsku uštedu za roditelje. Osim roditelja koji svakako imaju najvažniju ulogu, vrtići i škole su takođe mjesta gdje bi djeca trebala kroz igru, a kasnije i različite edukativne programe i radionice, stvarati svijst o izuzetnoj važnosti oralne higijene, oralnog zdravlja, zdrave ishrane i važnosti redovne kontrole kod stomatologa”.

Foto: DenTBiH

Šta savjetujete roditeljima mališana, kada djeca trebaju obaviti prvi pregled, koliko često trebaju posjećivati stomatologa, šta učiniti ukoliko dijete ima strah od pregleda, kako mu pristupiti?
“Roditelji trebaju djecu voditi stomatologu od najranije dobi, već nakon prvog rođendana. U početku treba susret sa stomatologom biti kroz igru i zabavu bez pregleda i intervencija. To onda dolazi kasnije, po potrebi. Tada dijete neće odlazak kod stomatologa povezivati sa nekom neprijatnom emocijom, bolom ili strahom. Roditelji trebaju dijete pripremiti na odlazak zubaru na jedan zabavan način, nikako ih strašiti „ako ne budeš bio dobar ili ako ne budeš prao zubiće ideš zubaru“. Dijete ne smije shvatiti odlazak zubaru kao neku kaznu, nego neko super mjesto gdje je zabava, gdje ga zubar dočeka sa osmijehom, gdje dobije neku malu nagradu i sl. Stomatolog, takođe igra jako važnu ulogu. Njegov pristup malom pacijentu određuje kao će on doživjeti cijeli taj proces i jako je važno da to bude osoba koja zna i želi raditi sa djecom”.

Da li imate neku poruku ili savjet za naše čitaoce?
“Kao što sam već rekla, najvažnija je preventiva i kod djece i kod odraslih. Da bismo izbjegli teže probleme potrebno je jednom do dva puta godišnje obavljati preventivni stomatološki pregled. Jako je važna i edukacija djece od najranije dobi o redovnom i pravilnom održavanju zubne higijene, ali isto tako važne su zdrave prehrambene navike. Djecu treba poticati da što manje konzumiraju gazirana i zaslađena pića, industrijski prerađen šećer, brzu hranu i sl. jer je to izuzetno nezdravo i štetno. Zbog toga je jako važna preventiva u najranijoj dobi jer na taj način zapravo poštedimo djecu težih i bolnih intervencija koje tada lako mogu izazvati nelagodu i otpor odlasku kod stomatologa”.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -