NaslovnaSavjetiBEBE I ZUBI: Kojim redoslijedom rastu i kako ublažiti popratne tegobe?

BEBE I ZUBI: Kojim redoslijedom rastu i kako ublažiti popratne tegobe?

- Advertisement -

Mali broj djece (jedno na 2000 do 3000) na svijet dolazi s malim šiljastim zubićima, ostali svoj prvi mliječni zub dobijaju između petog i osmog mjeseca života.

Nicanje zuba u pravilu počinje u donjoj vilici – i to s prvim prednjim sjekutićima. Sljedeći su na redu prednji gornji sjekutići, nakon toga lijevi i desni sjekutići. Oko prvog rođendana je najčešće vidljivo osam sjekutića, pola godine kasnije izbijaju i pretkutnjaci. Slijede očnjaci, na kraju dolaze kutnjaci, tako da je s dvije i po do tri godine kod sve djece mliječi zubi sa 20 mliječnih zubića je upotpunjeno.

Popratne tegobe
Popratne tegobe nicanja mliječnih zuba razlikuju se od djeteta do djeteta: neka djeca ih gotovo i ne primjećuju dok drugu potpuno obuzmu pa:
*nemaju apetita
*obrazi su im crveni i hrapavi
*plačljiva su i razdražljiva

*loše spavaju
*guraju sve što im dođe pod ruku u usta
*rado žvaču i vlastite šačice
*pojačano sline
*neke bebe uz sve navedeno dobiju i dijareju, pelenski osip, osip po cijelom tijelu, laganu temperaturu i hunjavicu – popratne pojave oslabljenog imuniteta u tom period.

Pomoć kod nicanja zubića
*nešto hladno i tvrdo za žvakanje ublažava osjećaj zategnutosti u ustima. Bebe često vole ohlađene, ali ne i zamrznute igračke za glodanje, takozvane grickalice.

Isto tako mogu poslužiti i komadići šargarepe, kolerabice ili jabuke iz frižidera ili tvrda korica hljeba (davati samo pod nadzorom radi opasnosti od gutanja!)

*nježna masaža vršaka bebinih nožnih prstića – ondje se nalaze refleksne zone zuba
*upaljenim desnima pomaže čaj od kamilice ili kadulje, odnosno odgovarajuća tinktura koja se higijenskim štapićem nanosi na desni

*pomaže i homeopatija: kod vrućih obraza, nemira, plača, pelenskog osipa ili dijareje, umetnite tri kuglice Chamomilla D6 ili D12 u unutrašnji dio obraza djeteta.

Izvor: Story.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -