NaslovnaStudent stomatologKsilitol u prevenciji oralnih oboljenja

Ksilitol u prevenciji oralnih oboljenja

- Advertisement -

Oralne bolesti negativno utiču na opšte zdravstveno stanje pojedinca, a najviše zahvaćaju djecu, starije i osobe slabijeg imovinskog stanja. Najčešće oralne bolesti su zubni karijes, parodontne bolesti i oralni karcinom.

U posljednje vrijeme pretjerana konzumacija šećera dovela je do porasta niza oboljenja u opštoj populaciji poput dijabetesa melitusa i zubnog karijesa i tako osvijestila doktore i stomatologe o prednostima zamjene šećera vještačkim zaslađivačima.

- Advertisement -

Zaslađivači odobreni od strane američke agencije za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration – FDA) koji ne podstiču zubni karijes su šećerni alkoholi, izomaltoza, eritritol, D-tagatoza i sukraloza.

Foto: amazon.co.uk

Ksilitol, prirodni šećerni poliol s pet ugljenika, bijeli je kristalni ugljikohidrat poznat od prošlog vijeka. Prirodno se nalazi u voću, povrću i bobicama, a vještački se proizvodi od biljnih materijala bogatih ksilanom poput breze i bukovog drveta. Tokom posljednjih 40 godina široko je proučavan njegov učinak na nastanak zubnog karijesa.

- Advertisement -

Preporučena doza za prevenciju zubnog karijesa je 6-10 grama na dan podijeljenih u najmanje tri dnevne doze. Najčešće se primjenjuje u žvakaćim gumama. Za pacijente s disfunkcijom temporomandibularnog zgloba i one koji imaju poteškoće pri žvakanju, umjesto žvakaćih guma treba koristiti bombone ksilitola.

Foto: amazon.co.uk

Upotreba ksilitola u velikim dozama može izazvati dijareju i to kod djece kada se primjenjuje više od 45 grama na dan, a kod odraslih više od 100 grama na dan. Dozvoljena količina varira zavisno o individualnoj osjetljivosti i tjelesnoj težini. Većina odraslih može tolerisati dnevno do 40 g ksilitola.

Mehanizam djelovanja ksilitola temelji se na redukciji nivoa Streptococcusa mutansa u plaku i slini tako što narušava njihove procese proizvodnje energije i rezultuje neuspješnim ćelijskim ciklusom i ćelijskom smrću.

Osim toga, smanjuje prijanjanje mikroorganizama na površinu zuba i smanjuje njihov potencijal proizvodnje kiseline. S. mutans prenosi ksilitol u ćeliju u ciklusu koji troši energiju i koji je odgovoran za inhibiciju rasta.

Foto: viata-shop.com

Ksilitol se zatim pretvara u ksilitol-5-fosfat preko fosfoenolpiruvata, sastava fruktoza fosfotransferaze S. mutansa, što rezultuje razvojem intercelularnih vakuola i razgradnjom ćelijske membrane.

Neočekivano doprinoseći svojoj smrti, bakterije S. mutans defosforiliraju ksilitol-5-fosfat pa ga izbacuju iz ćelije. Taj proces se odvija uz utrošak energije, ali bez energije dobijene metabolizmom ksilitola.

Dakle, ksilitol inhibira rast štetnih oralnih bakterija kao što je S. mutans, ali njegove prednosti ne prestaju u usnoj šupljini. Dokazano je da alkohol ksilitola utiče na smanjenje rasta nazofaringealnih bakterija kao što su Streptococcus pneumoniae i Streptococcus mitis, pa zbog toga ima ulogu u mijenjaju toka nazofaringealne pneumonije.

Ksilitol i ostali vještački zaslađivači, kada se koriste u žvakaćim gumama ili pastilama potiču mineralizaciju povećavajući salivaciju.

Foto: desertcart.ae

Posebna karakteristika ksilitola je nemogućnost fermentacije bakterijama. Ksilitol smanjuje učestalost karijesa povećavajući protok sline, povećavajući pH i smanjujući broj kariogenih i parodontopatičkih (Helicobacter pylori) bakterija. Osim u obliku žvakaćih guma ili pastila, ksilitol često dolazi i u obliku sirupa, gumenih bombona, vodice za ispiranje usta i zubne paste.

ŽVAKAĆE GUME SA KSILITOLOM
Najčešći oblik upotrebe ksilitola je u obliku žvakaćih guma. Žvakaća guma ubrzava procese ispiranja kiselina i dotok korisnih molekula kalcijuma i fosfata. Tako dolazi do remineralizacije zubne gleđi. Preporučeno trajanje žvakanja nakon jela je otprilike 20 minuta. Upotreba žvakaće gume sa ksilitolom u trajanju od tri tjedna dovodi do kratkoročnog i dugoročnog smanjenja nivoa S. mutansa u slini i plaku.

Zabilježeno je smanjenje pojavne karijesa među djecom koja su izložena svakodnevnoj upotrebi ksilitola u periodu od 12-40 mjeseci. Istraživanje provedeno u Italiji 2012. godine o karijes protektivnom učinku žvakaćih guma s niskom dozom ksilitola (2.5 g dnevno) na odraslim osobama dokazalo je značajno niži porast početnih i opsežnih karijesnih lezija.

Nekoliko studija izvijestilo je o dugoročnom karijes protektivnom učinku povezanom s ksilitolnom žvakaćom gumom koji se zadržava ili čak povećava s vremenom korišćenja.

Foto: healthy.co.ke

Nadalje, istraživanje provedeno 2013. godine o učinku visokih doza ksilitol žvakaćih guma kod djece s visokim karijes rizikom tokom šest mjeseci dokazalo je dugoročni protektivni učinak na razvoj karijesa.

Ispitanici koji su koristili ksilitol žvakaću gumu pokazali su značajno niži porast broja novih karioznih lezija. Takođe, zabilježen je i smanjeni metabolizam šećera u oralnom biofilmu.

U dugogodišnjem istraživanju potvrđeno je da se primjenom ksilitol žvakaćih guma rizik od karijesa može smanjiti za 59%, a optimalno vrijeme uvođenja žvakaće gume za prevenciju karijesa je najmanje godinu prije erupcije trajnih zuba.

GUMENI BOMBONI SA KSILITOLOM
Milgrom i saradnici proučavali su učinak uobičajene konzumacije gumenih bombona sa ksilitolom (11,7 g / dan) na smanjenje kariogenih mikroorganizama kod školske djece. Redovno konzumiranje (3 puta dnevno po 11,7 g ili 15,6 g ) dovodi do značajnog smanjenja S. mutansa i Streptococcusa sobrinus-a. Konzumacija većih doza ksilitola (>11,7 g/dan) ne pojačava njegov učinak (21,22).

Foto: prirodaisrustvo.hr

KSILITOLNI SIRUPI
Ksilitolni sirup indiciran je kod djece s karijesom u ranom djetinjstvu jer je veća vjerojatnoća da će razviti karijes trajnih zubi. Ova metoda primjene ksilitola najprihvatljivija je i najsigurnija za malu djecu.

Dvostruka dnevna doza sirupa ksilitola od 8 g primijenjena oralno efikasno sprječava nastanak karijesa.

Sirup se mora primjenjivati dva puta dnevno za efikasanost i terapeutski učinak. Terapijska doza od 4 g po obroku ponekad može rezultirati dijarejom. Dakle, postupno povećavanje doze pomaže u prilagođavanju pacijenta na ksilitol, smanjujući tako potencijalne gastrointestinalne probleme.

Foto: amazon.co.uk

VODICE ZA ISPIRANJE USTA NA BAZI KSILITOLA
Proučavan je učinak primjene kombinacije ksilitola i klorheksidina na održivost S.sanguis i S. mutansa tokom ranih faza razvoja biofilma u poređenju sa primjenom samo ksilitola ili klorheksidina. Kombinacija ksilitol/klorheksidin inhibira streptokoke više nego pojedinačna upotreba ksilitola ili klorheksidina.

Ovo novootkriveno sinergističko djelovanje moglo bi se koristiti za rizične pacijente s karijesom ili za smanjenje prenošenja S.mutansa s majke na dijete. Pojedinačna primjena klorheksidina i rastvor ksilitol/klorheksidin efikasno djeluje protiv S. mutansa i S. sanguis. S. sanguis je bio najosjetljiviji na antiseptičke učinke klorheksidina, dok su kolonije S. mutansa bile osjetljivije na rastvor ksilitol/klorheksidin.

Foto: svezazube.hr

ZUBNA PASTA SA KSILITOLOM
Zubna pasta sa ksilitolom osim što dokazano smanjuje broj kolonija S. mutans u slini, povećava količinu izlučene sline i njenu pH vrijednosti. Dokazano je da niska koncentracija ksilitola u zubnim pastama s fluoridom poboljšava kariostatske učinke na zubnu gleđ.

Sinergistička primjena ksilitola s malim dozama fluoridnih jona pomaže u kontroli karijesa i izbjegavanju kontakta fluora s zubnom gleđi radi sprječavanja dentalne fluoroze kod mladih osoba tokom faza mineralizacije.

Zato zbog njenog pozitivnog uticaja na kvalitet oralnog okruženja, bilo bi korisno da se uvede u preventivne programe.

Svakako, najčešće korišteni ksilitolni medij jeste žvakaća guma. Holgerson je potvrdio da je potrebno kontinuirano i dugotrajno izlaganje zuba ksilitolu, bez obzira koji medij se koristi – žvakaća guma, pasta za zube, vodica za ispiranje usta ili pastile.

Kliničar može birati između različitih opcija koje su dostupne i prilagoditi ih mogućnostima i potrebama pacijenta.

Foto: svezazube.hr

KSILITOL I PRENOS S. MUTANS S MAJKE NA DIJETE
Uočena je povezanost između majki koje žvaću ksilitol i smanjenja razvoja karijesa kod djece. Do uzrasta od oko 3 godine dječji imunološki sistem je nerazvijen pa su novorođenčad izuzetno osjetljiva na kolonizaciju bakterija.

Djeca ove starosne grupe često primaju poljupce od roditelja/staratelja i dijele pribor za jelo.

Zbog ovakvih postupaka, roditelji često prenose S. mutans iz svojih u usta svoje djece. Redovna primjena ksilitola efikasno smanjuje vertikalni prenos zubnog karijesa s majke na dijete.

Saradnja pacijenta važan je faktor koji utiče na efikasnost ksilitola. Trudnoća može biti prikladno vrijeme za smanjenje broja kolonija S. mutansa i tako smanjene mogućnosti prenosa s majke na dijete.

Foto: 025.rs

Istraživanja su dokazala da su djeca čije su majke koristile ksilitol pokazala značajno niže nivoe S. mutans na alveolarnim grebenima ili jeziku i gingivnom grebenu u starosti od 9, 12 i 24 mjeseca.

Djeca u ksilitolnoj grupi, takođe, su znatno manje bila pozitivna na S.mutans u poređenju sa djecom iz kontrolne grupe nakon 9. mjeseca života. Djeca čije su majke koristile ksilitolne žvakaće gume imala su kolonizaciju S.mutans prosječno 8 mjeseci kasnije nego djeca čije majke nisu.

Upoređena je upotreba ksilitola u obliku žvakaćih guma kod trudnica s visokim nivoom S.mutansa u slini s tretmanima fluorida i klorheksidinskih lakova u randomiziranom kontrolisanom kliničkom istraživanju.

Istraživanje sprovedeno u Peruu 2016. godine temeljilo se na procjeni efikasnosti mlijeka zaslađenog ksilitolom kao karijes preventivne strategije.

Djeca koja su primala mlijeko zaslađeno ksilitolom jednom ili dva puta dnevno u ukupnoj dozi od 8 g tokom devet mjeseci imala su značajno niže nivoe S. mutans u odnosu na djecu koja su primala mlijeko sa saharozom.

Nije utvrđena razlika u nivou S. mutans između jedne i dvije doze ksilitola, što ukazuje na to da za smanjenje broja intraoralnih bakterija ukupna doza ksilitola (8 g) može biti važnija od učestalosti primjene.

Foto: najboljamamanasvetu.com

KSILITOL I KSEROSTOMIJA
Pacijenti s karcinomom glave i vrata nakon zračenja razvijaju često simptom suvih usta zbog negativnog djelovanja zračenja na žlijezde slinovnice. Primjena ksilitola nakon određenog vremena može doprinijeti povećanju protoka sline za čak 45%.

KSILITOL I ORALNA HIGIJENA
Iako je prethodnim studijama potvrđeno da je klorheksidin efikasniji kao sredstvo protiv plaka, ksilitol se pokazao kao sredstvo koje doprinosi oralnoj higijeni, posebno kod one djece ili pojedinaca kojima nedostaje ručna spretnost i kada se četkanje ne može nadzirati.

Redovna upotreba ksilitolnih bombona tri puta dnevno kod djece s posebnim potrebama, efikasno smanjuje nivoe plaka i gingivalnog indeksa, podržavajući tako njegovu primjenu u oralnoj higijeni takve djece.

U literaturi su dostupne ograničene studije o sinergističkim učincima ksilitola i drugih proizvoda za unapređenje oralnog zdravlja poput fluorida, klorheksidina i probiotika. Dokazano je da ksilitol u kombinaciji s probioticima blagotvorno utiče na mikrofloru crijeva.

Probiotici poput Lactobacillus reuteri i Lactobacillus rhamnosus GG vrlo su efikasni u smanjenju broja ovih oralnih patogena i imaju koristi od prisutnosti ksilitola u njima.

Foto: drjovan.biz

Uprkos obilnoj literaturi o ksilitolu, potrebno je još istraživanja o mehanizmima djelovanja ksilitola, kliničkom značaju otpornosti na ksilitol i uticaju ksilitola na raspodjelu S.mutansa u slini plaka i na brojna druga oralna oboljenja. Ispravno dizajnirana randomizirana kontrolisana klinička ispitivanja potrebna su kako bi se dokazala izvodljivost prevencije ksilitola u različitim populacijama s različitim prehrambenim i oralnim higijenskim navikama. Iako se ovi problemi ksilitola još trebaju istražiti, koristi koje on nudi brojne su i efikasne.

Autorka je student četvrte godine studija Dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Splitu. U pisanju teksta imala je pomoć od doc.dr.sc.Lidie Gavić, dr.med.dent. (Studij Dentalne medicine, Medicinski fakultet u Splitu)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -