NaslovnaSavjetiPravite li ove tri greške nakon pranja zuba?

Pravite li ove tri greške nakon pranja zuba?

- Advertisement -

Svi znamo koliko je važno četkanje zuba dva puta dnevno – jednom nakon buđenja ujutro i jednom prije odlaska na spavanje noću. Dlake četkice mogu doseći teško dostupne uglove usta, čisteći zube i uklanjajući plak. Ali jeste li znali da postoje neka pravila koja treba slijediti nakon što završite sa četkanjem, radi dobrobiti zuba i dugovječnosti četkice za zube?


Stomatološkinja Vrinda Mahešvari na svojoj Instagram stranici istakla je neka važna pravila. Prema njenim upozorenjima, postoje tri stvari koje apsolutno ne smijete raditi nakon četkanja zuba.

Ne prekrivajte četkicu za zube: To može stvoriti idealno okruženje za rast bakterija, kazala je stomatološkinja, dodajući da im tako možete omogućiti razmnožavanje. Umjesto toga, držite četkicu uspravno i dopustite joj da se osuši na vazduhu.

Ne ispirajte usta odmah nakon četkanja: Neki to čine, misleći da će tako dodati još jedan sloj zaštite zubima. Ali to je kontraproduktivno, jer ispiranje tečnošću za to odmah nakon četkanja može isprati fluorid iz paste za zube koju koristite i potpuno poništiti svrhu pranja zuba.

Ne jedite odmah nakon četkanja: Ujutro, kad žurite na posao, možda brzo operete zube i progutate doručak kako biste stigli na posao na vrijeme. Stomatološkinja savjetuje da pričekate barem 30 minuta kako biste zaštitili svoju zubnu gleđ. “Fluoridu u pasti za zube je potrebno barem 20-30 minuta da djeluje. Ako jedete odmah nakon pranja zuba, ne dajete mu dovoljno vremena da napravi razliku”, upozorila je ona.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -