NaslovnaObavještenjaZubni konac kroz istoriju - od konca do modernih rješenja

Zubni konac kroz istoriju – od konca do modernih rješenja

- Advertisement -

Prvi pisani tragovi o korištenju zubnog konca datiraju iz 1815. godine. Tada je američki stomatolog Levi Spir Parmli iz Nju Orleansa preporučio upotrebu svilene niti za čišćenje između zuba.

Parmli je zubnu nit smatrao ključnom komponentom oralne higijene, koja je bila značajan dio održavanja zdravlja uopšte.

Materijali korišćeni u proizvodnji

Kroz vijekove, zubni konac izrađivao se od različitih materijala. Prvotno su se koristile životinjske tetive, konac od konoplje, svile ili pamuka. Kasnije su u upotrebi bili i metalni konci. S obzirom na različite materijale, nit je pružala različite nivoe udobnosti i izdržljivosti. Moderni zubni konci najčešće se izrađuju od najlona ili teflonskih vlakana. Ovi materijali su odabrani zbog svoje izdržljivosti i udobnosti za korisnika.

Razvoj tehnologije

Ključne prekretnice u razvoju tehnologije zubnog konca uključuju početak korišćenja konca od svile u 19. vijeku, uvođenje najlonskog konca 1940-ih, te razvoj PTFE (Teflon) zubne niti, odnosno konca 1990-ih. Svaka prekretnica donijela je poboljšanja u čvrstoći, fleksibilnosti i udobnosti za korisnike. Uz to, razvoj tehnologije omogućio je i različite oblike zubnog konca, poput niti na držaču, što je olakšalo njenu primjenu.

Uticaj na oralno zdravlje

Zubni konac ima ključnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja. Njegova primarna funkcija je uklanjanje ostataka hrane i zubnih naslaga iz prostora između zuba. Na taj način, konac sprječava nastanak karijesa i bolesti desni. Redovnom upotrebom zubnog konca smanjuje se rizik od gingivitisa i parodontitisa, čime se doprinosi sveukupnom zdravlju usne šupljine.

Savremena rješenja

Trenutno su na tržištu najpopularnija savremena rješenja za zubni konac brendovi kao što su Oral-B, Kolgejt i Filips. Ovi brendovi nude različite vrste zubnog konca, uključujući klasični konac, konac na držaču, ali i oralne tuševe koji koriste tehnologiju vodenog mlaza. Svaki od ovih proizvoda pruža različite prednosti, a izbor zavisi o individualnim potrebama i preferencijama korisnika.

Foto: freepik.com

Budući trendovi

U budućnosti se očekuje da će se materijali za zubni konac mijenjati prema održivijim rješenjima, poput biološki razgradivih materijala. Takođe, moguće je da će se razviti nove tehnologije koje će omogućiti ugradnju ljekovitih sastojaka ili fluorida direktno u konac za još učinkovitije oralno zdravlje. Ovi trendovi ukazuju na to da će zubni konac i dalje biti ključan alat u održavanju oralne higijene i zdravlja.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -