NaslovnaRiječ stomatologaKonac ili interdentalna četkica – da li se mora koristiti oboje?

Konac ili interdentalna četkica – da li se mora koristiti oboje?

- Advertisement -

Higijena usta i zuba nije potpuna ukoliko koristimo samo običnu četkicu. Ona, koliko god mekana i nježna bila, ne može doseći do prostora između zuba, gdje se naslage najviše i nakupljaju. Prostori između zuba su plak predilekciona mjesta, što znači da naslage tu imaju tendenciju da se nakupljaju.

Pored prostora između zuba, ovde spadaju i jamice i fisure bočnih zuba, kao i vratovi zuba i dio ispod desni. Sve ove površine, osim prostora između zuba, možemo očistiti običnom ili single četkicom, i zato moramo da koristimo neki pribor za higijenu tih mjesta.

- Advertisement -
Dr Dragan Pastir (Foto: privatna arhiva)

Ali, koje odabrati?
Kako bismo razumjeli i pravilno odabrali metodu čišćenja interdentalnih prostora, prvo treba da razumijemo njihovu anatomiju. Prostori između zuba nisu na svim mjestima isti, i zato higijena treba da se prilagodi, kako bi se postigla efikasnost čišćenja i uklanjanja plaka.

Kontakti između prednjih zuba, dakle onih u frontu, od trojke sa jedne do trojke sa druge strane su ravni. Na tim mjestima, zubi se dodiruju cijelom svojom aproksimalnom površinom, u svim tačkama. Sa druge strane, kontakti bočnih zuba su tačkasti. To znači da se oni dodiruju u jednoj tački, a preostali dio ispod kontaktne tačke je zaobljen, zbog same morfologije zuba.

- Advertisement -

Konac ili interdentalna četkica – šta odgovara kojem prostoru?
Konac za zube je pogodan i efikasan u frontu. Dodirne tačke zuba su tu ravne i konac može da dospije do svih površina zuba kako bi ih očistio. Međutim, kada se konac koristi u bočnoj regiji, on ne može da očisti sve površine, jer ne ispunjava interdentalni prostor. Zato, tu je neophodno koristiti interdentalnu četkicu.
Ona ulazi u interdentalni prostor i u potpunosti ga ispunjava i na taj način čisti.

Da li se interdentalne četkice mogu koristiti u frontu?
Naravno! Samo je potrebno naći odgovarajuću veličinu, kako se desni ne bi povrijedile, jer su ovi prostori obično uži.

Kako odabrati interdentalnu četkicu?
Važno je znati da ne odgovara svaka interdentalna četkica svakom prostoru. Neki prostori su širi, kao oni u bočnoj regiji, a neki uži, poput onih u frontu. Veličina četkice je veoma važna i zbog efikasnosti ali i zbog mogućnosti za povredu desni.

Premalena četkica neće ispuniti prostor i neće ga očistiti, a prevelika će povrijediti desni i dovesti do kontraefekta. Četkica odgovarajuće veličine treba da lagano prolazi između zuba, i da prilikom primjene osjetite blagi otpor prilikom potiskivanja. Tako ste sigurni da neće napraviti štetu.

Šta ako nikada nisam koristio/la interdentalnu četkicu?
Ako nikada prije niste koristili interdentalne četkice, uvijek krenite sa najmanjom. Vremenom, kad otok desni spadne, interdentalni prostor će se proširiti, pa će vam trebati veća četkica. Interdentalne četkice treba da koristite u kontinuitetu 10 dana kako biste našli odgovarajuće veličine i sa njima dalje nastavili higijenu.

Foto: menshealth.hr
Foto: menshealth.hr

Kako koristiti konac i interdentalne četkice?
Kod upotrebe konca vrlo je važno da imate kontrolu nad njim. Konac vrlo lako može „proletiti“ između zuba i povrijediti desni, a tako osim što ste ih povrijedili otvorili ste i put bakterijama koje dovode do upale i stvaranja džepova. Neka prostor između prstiju gdje je konac uvijek bude što manji, jer je tako kontrola veća.

Upotreba interdentalne četkice je veoma jednostavna, možda i jednostavnija od upotrebe obične četkice. Interdentalnu četkicu, odgovarajuće veličine, treba samo potisnuti između zuba i jednom proći, te je tako higijena ovih prostora kompletirana.

Da rezimiramo, šta je bolje?
Nema boljeg ili goreg sredstva za higijenu. Oba su dobra, ali kada se pravilno koriste. Interdentalne četkice mogu da se koriste između svih zuba, dok je konac, zbog prirode i morfologije bočnih zuba, adekvatan i efikasan samo u frontu, pa je tako izbor na vama. Najbitnije je da se higijena svih površina zuba, uključujući i one između njih, dobro i adekvatno sprovede.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -