NaslovnaSavjetiDa li je moguće izjednačiti boju „umrtvljenih“ potamnjenih zuba?

Da li je moguće izjednačiti boju „umrtvljenih“ potamnjenih zuba?

- Advertisement -

Problem potamnjivanja pojedih zuba usljed vađenja pulpe (živca) moguće je uspješno riješiti bijeljenjem svih, ili pojedinih zuba. Postoje slučajevi kada samo pojedini zubi imaju tamniju boju.

To može biti prirodna pojava (recimo trojke su često najžući zubi u nizu), ali se često dešava da do potamnjenja dolazi i nakon devitalizacije, odnosno liječenja korijena zuba (vađenja zubnog živca).

Foto: bcd.rs

Ovaj relativno čest estetski problem se javlja uglavnom zbog kasnog započinjanja liječenja (tj. kad je infekcija u zubu dosta uznapredovala), ali se može desiti i zbog određenih medikamenata koji se koriste pri liječenju, kao i zbog eventualnog unutrašnjeg krvarenja u zubu usljed trauma. Međutim, ako je do prebojavanja već došlo, postoji rešenje i za takve slučajeve.

Procedura izbjeljivanja takvog zuba je sljedeća – prilikom vaše prve posjete stomatološkoj ordinaciji, sa unutrašnje strane zuba se prepariče komora (napravi se udubljenje) u koju se zatim postavlja gel za bijeljenje. Komora se privremeno zatvara te se gel drži u zubu jedan/dva dana.

Nakon toga se postupak ponavlja, tj. u ordinaciji se gel uklanja a zatim stavlja novi, jer je najčešće potrebno par seansi do postizanja željenog efekta. Kada je postignut zadovoljavajući rezultat potrebno je zamijeniti i ispun (plombu) jer i stara plomba doprinosi neadekvatnom izgledu i boji zuba.

Osim toga ukoliko je krunica prirodnog zuba u većoj mjeri uklonjena naša preporuka je i postavljanje fiber-glas kočića koji ojačava takav zub. Na taj način smo dobili potpuno estetski i funkcionalan izliječen zub.

Izvor: Insragram/drjelic_dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -