fbpx
NaslovnaSavjetiKoji su znaci i simptomi karijesa

Koji su znaci i simptomi karijesa

Karijes dugo vremena može ostati sakriven, tako da ga pacijent ne primijeti, a nekad i stomatolog poseže za dodatnim dikagnostičkim metodama da bi ga uočio.

Simptome pacijent najčešće osjeti tek kad je karijes prilično uznapredovao. Zato su nam važni redovni kontroli pregledi, a ako se neki od ovih simptoma javi, trebamo što prije posjetiti stomatologa!

- Advertisement -

Zubobolja
Spontana ili zubobolja na neki nadražaj je najčešće jaka, neizdržljiva bol koju je teško ignorisati. Kada se javi zubobolja, to je siguran znak da nešto nije uredu i da je potreban stomatološki pregled.

Foto: 247newsagency.com

Osjetljivost zuba
Osjetljivost, tj. kratkotrajna oštra bol na termičke, mehaničke, i/li hemijske nadražaje (toplo, hladno, dodir, slatko) može i ne mora biti simptom karijesa. Svakako je potreban detaljan stomatološki pregled, a nekad i RTG snimak da se otkloni sumnja.

Promjena boje
Bijele i smeđe mrlje na površini gleđi, mogu biit znak početnog karijesa. Prosijavanje sive i crne boje kroz gleđ može biti znak već uznapredovalog karijesa- Crne tačkice u jamicama i fisurama zuba mogu biti i samo pigmentacija, ali svaku promjenu treba pregledati.

Kavitacija
Napredovanjem karijesa u dentin dolazi do urušavanja podminirane gleđi. Gleđ puca i nastaje rupa. Ako to osjetite pod jezikom, vjerovatno se radi o karijesu, mada mogu biti i nekarijesne lezije tvrdih zubnih tkiva. Stomatološki pregled će potvrditi ili ukloniti sumnju.

Foto: Instagram/zubiciva

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -