NaslovnaSavjetiKoji su znaci i simptomi karijesa

Koji su znaci i simptomi karijesa

- Advertisement -

Karijes dugo vremena može ostati sakriven, tako da ga pacijent ne primijeti, a nekad i stomatolog poseže za dodatnim dikagnostičkim metodama da bi ga uočio.

Simptome pacijent najčešće osjeti tek kad je karijes prilično uznapredovao. Zato su nam važni redovni kontroli pregledi, a ako se neki od ovih simptoma javi, trebamo što prije posjetiti stomatologa!

Zubobolja
Spontana ili zubobolja na neki nadražaj je najčešće jaka, neizdržljiva bol koju je teško ignorisati. Kada se javi zubobolja, to je siguran znak da nešto nije uredu i da je potreban stomatološki pregled.

Foto: 247newsagency.com

Osjetljivost zuba
Osjetljivost, tj. kratkotrajna oštra bol na termičke, mehaničke, i/li hemijske nadražaje (toplo, hladno, dodir, slatko) može i ne mora biti simptom karijesa. Svakako je potreban detaljan stomatološki pregled, a nekad i RTG snimak da se otkloni sumnja.

Promjena boje
Bijele i smeđe mrlje na površini gleđi, mogu biit znak početnog karijesa. Prosijavanje sive i crne boje kroz gleđ može biti znak već uznapredovalog karijesa- Crne tačkice u jamicama i fisurama zuba mogu biti i samo pigmentacija, ali svaku promjenu treba pregledati.

Kavitacija
Napredovanjem karijesa u dentin dolazi do urušavanja podminirane gleđi. Gleđ puca i nastaje rupa. Ako to osjetite pod jezikom, vjerovatno se radi o karijesu, mada mogu biti i nekarijesne lezije tvrdih zubnih tkiva. Stomatološki pregled će potvrditi ili ukloniti sumnju.

Foto: Instagram/zubiciva

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -