NaslovnaLiteraturaOrofacijalna bol

Orofacijalna bol

- Advertisement -

Bol je neugodan tjelesni osjećaj koji nastaje nadraživanjem posebnih osjetilnih prihvatača, nociceptora i njima pripadajućih sprovodnih živčanih vlakana.

To je svjesni subjektivni doživljaj namijenjen odbrani mehanizma od štetnih djelovanja i dragocjen simptom bolesti s kojima se doktori susreću u svojoj svakodnevici. S obzirom na njene višeznačenje, bol je oduvijek privlačila pažnju doktora svih specijalnosti.

- Advertisement -

Bol u orofacijalnom području osim svoje biologijske i kliničke podloge ima i svoje psihološke, socijalne pa i kulturološke aspekte koji utiču na sveukupni kvalitet života čovjeka.

Ona ugrožava funkciju žvakanja kao vitalnu potrebu čovjeka, ali nesumnjivo utiče i na izgled, jer su usta i zubi izuzetno važni za doživljaj samoga sebe, ali i za utisak koji ostavljamo na okolinu.

- Advertisement -

Stoga je svaka pojava boli u orofacijalnom području praćena osjećajem neizvjesnosti i straha, pa i anksioznošću. Procjena boli i njeno zbrinjavanje postaje terapijski cilj ne samo u psihijatrijskom smislu, već i u cijelom nizu medicinskih specijalnosti, jer bolni sindrom može nastati bilo gdje unutar ljudskog organizma.

Današnji stepen tehnologije i biomedicinskih disciplina omogućava nam da fenomen boli sagledamo sa svih aspekata, što na kraju rezultira i boljim ishodima njenog liječenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -