NaslovnaIntervjuKod crnih plombi estetska komponenta je mnogo slabija nego kod bijelih

Kod crnih plombi estetska komponenta je mnogo slabija nego kod bijelih

- Advertisement -

Zubne plombe spadaju u stomatološke materijale kojima se nadoknađuje izgubljeni dio zuba usljed destrukcije zuba karijesom, erozijom ili ukoliko dođe do frakture zuba. One predstavljaju potrošan materijal i poslije određenog vremena se moraju zamijeniti. Koliko će one dobro i precizno stajati u ustima zavisi od više faktora.

Prije svega od kvaliteta materijala koji koristi stomatološka ordinacija, kao i od same tehnike postavke plombe. Stomatolozi razlikuju nekoliko vrsta plombi.

„Laički gledano sa strane pacijenta, oni se obično dijele na bijele i crne plombe. Ta podjela je sasvim uredu, a mi stručno plombe najčešće dijelimo po sastavu, materijalu, tako da takozvane bijele plombe mogu da imaju više vrsta, mogu da budu kompozitne, kompomerne, glasjonomerne i najčešće zavisi od kojih se materijala sastoje. To je u osnovi smola sa drugim određenim primjesama. Tu se one najviše razlikuju. Što se tiče crnih plombi, to su u principu amalganske plombe koje su starije generacije, koje se mehanički vežu za zub i koji po svom kvalitetu, jer mnogi pacijenti ih imaju već dugi niz godina, nisu ništa lošije. Naravno, da je estetska komponenta mnogo slabija“, objasnio je dr Bojan Glamočanin, iz ordinacije “City dent” u emisiji „Svijet zdravlja“ na RTV Republike Srpske.

Crne plombe su u mnogim zamljama svijeta, ali i kod nas u sve manjoj primjeni zbog raznih špekulacija o njihovoj toksičnosti i štetnosti. Kao osnovnu prednosti bijelih plombi stomatolozi navode kompatibilnost sa organizmom, osim u slučajevima kada je pacijent alergičan na neki od materijala.

Pored toga, tu je i njihova estetika, funkcionalnost, kao i visok kvalitet, zbog čega su korisne za održavanje oralnog zdravlja. Višestruka upotreba plombi u prvom redu podrazumijeva popunjavanje zubnih šupljina.

„Zatim kada imamo istrošenost zuba, kada imamo polomljene zube, ali isto tako plombe mogu da se koriste u situacija kada imamo veličinom, volumenom manje zube i želimo da povećamo njihov oblik da višak prostora smanjimo i za neke druge sitne stomatološke zahvate više estetskog karaktera“.

Osim što treba da se pridržavaju osnovnih savjeta za održavanje oralne higijene, pacijenti koji imaju plombe treba i redovno da provjeravaju da li je došlo do njihovog oštećenja.

Vizuelnim pregledom pomoću ogledala, mogu se uočiti pukotine i nabori koji bi trebali biti povod za posjetu stomatologu. Od pomoći ovim pacijentima može biti i dentalni konac.

„Provlačenjem konca između zuba, ako dolazi do njegovog pucanja, oštećenja, onda u takozvanim interdentalnim prostorima, ako već postoji plomba, najvjerovatnije postoji neko oštećenje što je alarm za javljanje stomatologu. Dakle, pacijenti mogu dosta da pomognu pravovremenim dolaskom, a prije toga da već imaju neki postupak da posmatraju svoj zub ili plombu”, zaključio je dr Glamočanin.

Kada je u pitanju trajanje plombi, stomatolozi ističu da se ono ne može jasno definisati, jer to zavisi od više faktora. Prvenstveno svaki pojedinac ima različitu silinu zagriza, pa je samim tim pritisak među zubima različit kod muškaraca, žena I djece.

Važno je znati da je žvakanje prvobitna funcija zuba i da je na isto potrebno navići mališane čim prije. Razlog tome je, kako navode stomatolozi, bolji podsticaj I razvoj vilica, a samim tim i sprejačevanje pojave različitih anomalija u obliku I veličini.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -