NaslovnaObavještenjaIstraživanje povezuje parodontitis i halitozu - zadah iz usta

Istraživanje povezuje parodontitis i halitozu – zadah iz usta

- Advertisement -

Kako parodontitis i halitoza imaju istu mikrobiološku patogenezu, istraživači sa Stomatološkog fakulteta Nacionalnog univerziteta u Seulu istraživali su da li postoji i povezanost između njih.

Otkrili su da halitoza može biti pokazatelj parodontitisa, a time i razvoja drugih sistemskih bolesti. Do danas je bilo malo podataka o mogućoj povezanosti parodontitisa i halitoze nakon prilagođavanja relevantnim kovarijantima.

Foto: freepik.com

Vođeni ovim nedostatkom istraživanja, naučni tim je imao za cilj da istraži ovu povezanost kod odraslih osoba iz Južne Koreje. Analiza je obuhvatila ukupno 302 učesnika, starosti između 47 i 86 godina koji su regrutovani iz južnokorejskog zdravstvenog sistema od 2015. godine.

Rezultati studije pokazali su 1,8 puta veći rizik od halitoze kod osoba sa parodontitisom u poređenju sa onima bez bolesti. Parodontitis je povezan sa halitozom, nezavisno od raznih ostalih faktora, uključujući starost, pol, nivo obrazovanja, pušenje, prehrambene sklonosti, navike oralne higijene i druga usmena stanja.

Foto: freepik.com

Istraživači su sugerisali da, kako napredni parodontitis dovodi do produbljenih parodontalnih džepova u kojima uspevaju parodonto-patogeni mikroorganizmi, ovo može ubrzati proizvodnju smrdljivih gasova.

Takođe, su istakli hiperemiju gingivalnog tkiva povezanu sa upalom kao drugo objašnjenje halitoze kod parodontalnih pacijenata. Priznajući neka ograničenja studije, istraživači su naglasili da njihovo istraživanje ima „određenu snagu“, jer rezultati ističu mogućnost predviđanja parodontalnog oboljenja kod postojanja halitoze.

Pored toga, halitoza može ukazivati na rizik od obolijevanja od sistemskih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Potrebne su dalje studije kako bi se razjasnila uzročnost i mehanizam povezanosti parodontitisa i halitoze.

Foto: freepik.com

Ipak, istraživački tim je naglasio da podaci potvrđuju da loš zadah nije samo „socijalni hendikep, već potencijalno povezan faktor sa statusom parodontalne bolesti“.

Istraživači su zaključili: „Stomatolozi treba da uzmu u obzir da ukoliko postoji zadah iz usta kod pacijenta uključe u terapiju mjere za sprječavanje ili kontrolu parodontalnih oboljenja. Takođe, ljekarima se savjetuje da pruže njegu pacijentima sa oralnim zadahom  računajući na mogućnost da je parodontitis izvor zadaha”.

Studija pod nazivom “Association of periodontitis with oral malodor in Korean adults” objavljena je na internetu 4. marta 2021. u PLOS ONE.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -