NaslovnaSavjetiKako nastaje zubni karijes?

Kako nastaje zubni karijes?

- Advertisement -

Karijes je najčešća bolest zuba i često se pojavljuje već u ranoj dobi kod djece. Nastanak karijesa može se usporiti, a u velikoj mjeri i spriječiti redovnom higijenom zubi i usne šupljine. Ipak, da biste bili potpuno sigurni, potrebno je i redovno obavljati kontrolne stomatološke preglede.

Stomatolog detaljnim pregledom može detektovati potencijalni problem daleko prije nego što ga vi sami uočite i to može biti ključno za uspješno liječenje karijesom zahvaćenog zuba.

Foto: smithfielddental.com.au

Šta je karijes?
Karijes je bolest zuba, odnosno tvrdih zubnih tkiva (dio zuba koji se naziva i dentin) koja započinje razgradnjom zubne gleđi. Napredovanjem bolesti karijes prodire dalje, u meka tkiva i postupno uništava zub, a nerijetko zahvati i više zuba. Karijes ne samo da je najčešća dentalna bolest, nego je uopšteno najčešća bolest na svijetu kod ljudi.

Kako nastaje karijes?
Za nastanak karijesa zaista ne treba puno. Karijes nastaje tako što se nakuplja plak i sloj bakterija na površini zuba i razgrađuju ugljikohidrate i stvaraju kiselinu. Kiselina zatim razgrađuje zubnu gleđ i oštećenje se širi dalje, uništavajući i unutrašnja tkiva zuba. U početku se karijes može primijetiti u obliku bijele mrlje na površini zuba, tj. na gleđi. U tom trenutku već je započeo proces demineralizacije gleđi, ali nisu nastala neka veća oštećenja.

Daljim djelovanjem kiseline dolazi do razgradnje gleđi i karijes prodire dublje u dentin i dalje u unutrašnji dio zuba i širi se. Neliječeni karijes dovodi do trajnog oštećenja zuba, a zanemarivanje ove bolesti može dovesti do gubitka zuba, odnosno potrebe za vađenjem zuba od strane stomatologa.

Foto: freepik.com

Ako se problem može riješiti bez vađenja zuba, stomatolog će karijes ukloniti i rupu nastalu na zubu ispuniti posebnom ispunom. S obzirom na to kako nastaje karijes, može se dogoditi i osobama koje zaista redovno održavaju oralnu higijenu i, koliko mogu, paze na prehranu. Zbog toga su važni i redovni stomatološki pregledi.

Kako izliječiti karijes?
Širenje oštećenja unutrašnjih zubnih tkiva i dentina, odnosno karijesa, može biti bolno, a njegovo neliječenje često dovodi do propadanja zuba do te mjere da se više ne može izliječiti pa ga je potrebno izvaditi. Karijes koji se otkrije na vrijeme može se ukloniti, odnosno oštećeni zub može se sanirati. Zub oštećen karijesom ne može se sam izliječiti i vratiti u prvobitno stanje.

Zubna gleđ neće sama zarasti i obnoviti se, nego će vaš stomatolog morati otvor sanirati ispunom. Karijes ne odlazi sam od sebe. Ako ga primijetite, tada je potrebno posjetiti stomatologa da ga ukloni i popravi nastala oštećenja, ako nije prekasno za to. U slučaju vađenja zuba, obraitite se stomatologu oko solucije za nedostatka jednog ili više zuba.

Može li se spriječiti nastanak karijesa?
Oralna higijena prva je linija odbrane od nastanka karijesa. Redovnim pranjem zuba, čišćenjem zubnim koncem i dezinfikovanje vodicom za usta možete učiniti puno kako biste na vrijeme djelovali protiv nastanka karijesa na zubima. Pranje zuba ujutro, nakon jela i prije spavanja, u kombinaciji s čišćenjem zuba koncem i ispiranjem vodicom za usta, pomoći će da održavate vašu usnu šupljinu koliko god je moguće čistom i smanjite nastanak plaka i karijesa. Važno je i to da pritom koristite kvalitetnu četkicu za zube.

Nažalost, sama oralna higijena često nije dovoljna. U današnje vrijeme konzumiramo razne prehrambene proizvode i pića pa je nemoguće izbjeći nakupljanje plaka. Putem oralne higijene u velikoj mjeri to je moguće kontrolirati. Takođe, karijes ćete često i sami uočiti pa je u tom slučaju potrebno što prije posjetiti stomatologa.

Dodatno, kako bi vaši zubi ostali zdravi, savjet je smanjiti konzumaciju kiselih i slatkih pića, odnosno šećera. Isto se odnosi i na kafu. Ipak, želite li rizik od nastanka karijesa svesti na najmanju moguću mjeru, trebate da redovno obavljati kontrolne preglede u stomatološkoj ordinaciji.

Vaš stomatolog može pregledati vaše zube i usnu šupljinu temeljnije i detaljnije nego što vi to možete pred ogledalom. Samim time, može uočiti nastanak karijesa puno prije nego što vi osjetite prve simptome u ustima, s obzirom na to da se karijes zna pojaviti na mjestima na kojima ćete ga sami teško uočiti. Takođe, karijes može dugo ostati neprimijećen prije nego što već napravi štetu na zubima.

Zaključak – karijes je moguće liječiti, ali i spriječiti
Ukratko rečeno, karijes je bolest zuba koja se pojavljuje na površini zuba te, ukoliko se ne liječi, postupno se širi i uništava područje zubne gleđi i dentina i prodire dublje u zub. Može se u velikoj mjeri usporiti, pa i spriječiti, održavanjem pravilne higijene usne šupljine, prilagođavanjem prehrambenih navika i redovitim posjećivanjem stomatologa, kako bi se detektovao potencijalni nastanak akrijesa koji samo možda niste uspjeli uočiti.

Karijes uništava zube i nikako se ne smije zanemariti, čak i ako imate strah od stomatologa. Nemate razloga za brigu, vaš stomatolog će se pobrinuti da liječenje prođe bezbolno koliko god je to moguće. Vaši prirodni zubi pravovremenom reakcijom mogu se izliječiti i očuvati.

Izvor: Smile Design Kovač

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -