fbpx
NaslovnaSavjetiFaze karijesa: Kako izgledaju i kako ih spriječiti

Faze karijesa: Kako izgledaju i kako ih spriječiti

- Advertisement -

Karijes je oštećenje zuba koje može dovesti do zubnih apscesa, ili čak gubitka zuba. Najčešće je uzrokovan aktivnošću određenih vrsta bakterija koje mogu živjeti u zubnom plaku.

Bakterije u plaku mogu pretvoriti šećere prisutne u vašoj hrani u kiseline. Ako se vremenom dozvoli nakupljanje plaka, ove kiseline mogu početi da oštećuju vaše zube. 

Zbog toga je dobra oralna higijena vitalni deo sprečavanja karijesa. 

Karijes zuba se javlja u nekoliko faza. U nastavku ćemo istražiti svaku od ovih faza i dati vam nekoliko savjeta kako da to spriječite.

Healthy tooth, computer artwork..127529-pulpectomy-original.ai 127529-pulpectomy-original.20190715213903707

Faze karijesa 

Zubne naslage su važne za proces karijesa. Plak je bezbojan, lepljiv film koji prekriva površine vaših zuba. Sastoji se od bakterija, čestica hrane i pljuvačke. 

Ako se zubi ne čiste redovno, plak može početi da se nakuplja. Takođe se vremenom može stvrdnuti, formirajući zubni kamenac. Prisustvo zubnog kamenca može pomoći u daljoj zaštiti bakterija, otežavajući njihovo uklanjanje. 

Uopšteno govoreći, postoji pet stadija karijesa. 

  • Faza 1: Inicijalna demineralizacija 

Spoljni sloj vaših zuba sastoji se od vrste tkiva koje se naziva gleđ. To je najtvrđe tkivo u vašem tijelu i uglavnom se sastoji od minerala. Međutim, kako je zub izložen kiselinama koje proizvode bakterije plaka, gleđ počinje gubiti ove minerale. 

Kada se to dogodi, možda ćete vidjeti bijelu tačku na jednom od zuba. Ovo područje gubitka minerala je početni znak karijesa. 

  • Faza 2: Propadanje gleđi 

Ako se dozvoli nastavak procesa karijesa, gleđ će se dodatno raspasti. Možda ćete primetiti da bijela mrlja na zubu potamni do braonkaste boje. 

Kako je gleđ oslabljen, u zubima se mogu stvoriti male rupice koje se nazivaju šupljine ili zubni karijes. Šupljine će morati da popuni vaš stomatolog. 

  • Faza 3: Propadanje dentina 

Dentin je tkivo koje leži ispod gleđi. Mekši je od gleđi, što ga čini osetljivijim na oštećenja izazvana kiselinom. Zbog toga, karijes brže napreduje kada dođe do dentina. 

Dentin takođe sadrži kanaliće koje vode do živaca zuba. Zbog toga, kada na dentin utiče karijes, možda ćete početi da osećate osetljivost. Ovo možete primetiti naročito kada jedete toplu ili hladnu hranu ili piće. 

  • Faza 4: Oštećenje pulpe 

Pulpa je najdublji sloj vašeg zuba. Sadrži živce i krvne sudove koji pomažu u očuvanju zdravlja zuba. Živci prisutni u pulpi takođe pružaju osećaj zubu. 

Kada dođe do oštećenja pulpe, ona može postati iritirana i početi da bubri. Budući da se okolna tkiva u zubu ne mogu proširiti da bi prilagodila ovaj otok, može se izvršiti pritisak na nerve. To može dovesti do bola. 

  • Faza 5: apsces 

Kako karijes napreduje kroz pulpu, bakterije mogu ući i izazvati infekciju. Povećana upala zuba može dovesti do stvaranja džepa gnoja na dnu zuba, nazvanog apsces. 

Zubni apscesi mogu izazvati jak bol koji može prodrijeti u vilicu. Drugi simptomi koji mogu biti prisutni uključuju oticanje desni, lica ili vilice, groznicu i otečene limfne čvorove na vratu. 

Apsces zuba zahtijeva hitno liječenje, jer se infekcija može proširiti na kosti vilice, kao i na druga područja glave i vrata. U nekim slučajevima liječenje može uključivati uklanjanje zahvaćenog zuba. 

Prevencija 

Provođenje dobre oralne higijene važan je dio sprečavanja karijesa. Slijede neke strategije koje možete primijeniti kako biste izbjegli oštećenje zuba usled karijesa. 

  • Redovno posećujte stomatologa – Vaš stomatolog može vam pomoći da identifikujete i liječite karijes prije nego što se pogorša. Redovno posjećujte zubara radi rutinskog čišćenja zuba i oralnih pregleda. 
  • Perite zube – Preporučuje se da zube perete najmanje dva puta dnevno i nakon jela. Pokušajte da koristite pastu za zube sa fluorom. 
  • Ograničite unos slatkiša – Pokušajte da izbjegavate konzumiranje hrane ili pića sa velikom količinom šećera. 
  • Pijte vodu iz česme – Većina vode iz slavine sadrži fluor, koji može pomoći da vaša gleđ ostane čvrsta i zaštiti ga od propadanja. 
  • Izbegavajte grickalice – Pokušajte da ograničite grickalice između obroka, jer to može dati bakterijama u ustima još više šećera koji će pretvoriti u kiseline. 

Kada posjetiti zubara 

Ako je karijes u ranoj fazi, možda nećete doživjeti nikakve simptome. Zbog toga su redovne posjete stomatologu važne. Vaš stomatolog može vam pomoći da identifikujete i otklonite rane faze karijesa prije nego što se pogoršaju. 

Ugovorite termin kod zubara ako osjetite osetljivost zuba, bol u zubima, ili oticanje u/oko usta. To mogu biti znaci kasnijih faza propadanja zuba ili nekog drugog stomatološkog stanja na koje treba obratiti pažnju. 

Izvor: healthline.com 

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -