NaslovnaSavjetiDa li se i kako liječi karijes na mliječnim zubima

Da li se i kako liječi karijes na mliječnim zubima

- Advertisement -

Svi imaju mliječne zube, a većina ljudi, odnosno oko 60 odsto, doživi neki nivo karijesa koji utiče na mliječne zube. Ali, mliječni zubi su privremeni i nisu toliko važni kao zubi za odrasle, zar ne? Pogrešno.

Mliječni zubi ne traju vječno, ali nisu potrošni materijal i neliječeni karijes može nanijeti ozbiljnu trenutnu štetu i negativno uticati na razvoj usne šupljine.

Karijes na mliječnim zubima mora se tretirati

Karijes je pet puta češći od astme, četiri puta češći od gojaznosti u djetinjstvu i 20 puta češći od dijabetesa u djetinjstvu. “Kvarenje” zuba je kiselinski napad na gleđ zuba koji može dovesti do karijesa – koji su u osnovi rupe u zubima. Šupljine na mliječnim zubima tretiraju se ispunima koji sprečavaju pogoršanje ili širenje šupljine.

Kada se karijes ne liječi od strane stomatologa, ili odgovarajućom njegom zuba, oni mogu postati ispucali. Djeca sa karijesom koji utiče na mliječne zube suočavaju se sa mnogim rizicima koji utiču na njihov ukupni razvoj.

Zubi oštećeni karijesom mogu:

  • Uticati na ishranu djece i spriječiti ih da jedu zdravu hranu
  • Uzrokovati pregrize i probleme pri poravnavanju ugriza koji zahtijevaju popravljanje oralnog aparata
  • Spriječiti stalne zube da rastu ravno i zdravo
  • Ometaju pravilan govor i negativno utiču na samopoštovanje
  • Izazivaju jak bol u zubima, koji se bez liječenja pogoršava 
  • Dovesti do infekcija koje utiču na obližnje zube i izazivaju više karijesa

Mliječni zubi možda jesu privremeni, ali to ne znači da nisu važni. Djeca sa karijesom na primarnim zubima suočavaju se sa izazovima oralnog zdravlja, kako sada, tako i u budućnosti.

Simptomi karijesa na mliječnim zubima

Prilično je lako uočiti simptome karijesa i karijesa, ali samo stomatolog može precizno dijagnostikovati i liječiti karijes na mliječnim zubima. Ako vaše dijete pokaže bilo šta od sledećeg, zakažite posjetu stomatologu što je pre moguće kako bi se riješio korijen problema sa oralnim zdravljem.

Uobičajeni simptomi karijesa u mlečnim zubima:

  • Bol u zubu tokom žvakanja ili četkanja
  • Bol ispod linije desni koja je lokalizovana oko zuba ili područja
  • Povećana osjetljivost na ekstremne temperature, poput toplih ili hladnih napitaka
  • Vidljive rupe, promene boje ili tamne mrlje na zubima
  • Stalni loš zadah koji se ne ublažava stalnim četkanjem ili ispiranjem usta

Kako spriječiti karijes

Možete pomoći svom djetetu da spriječi karijes i propadanje zuba pomažući mu da uđe u odgovarajuću rutinu oralnog zdravlja, što znači četkanje dva puta dnevno po dva minuta i čišćenje zubnim koncem jednom dnevno.

Takođe možete preduzeti jednostavne dijetetske mjere kako bi ste spriječili pojavu karijesa. Pokušajte ukloniti slatke napitke iz njihove ishrane i zamijeniti ih vodom, koja je jedno od najmoćnijih oruđa u borbi protiv karijesa.

Izvor: drjoethekidsdentist.com

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -