fbpx
NaslovnaObavještenjaKoje bakterije uzrokuju karijes?

Koje bakterije uzrokuju karijes?

- Advertisement -

Jeste li znali da postoji bakterija koja je uzročnik karijesa? Da, postoji bakterija koja je najviše prisutna u karioznim zubima i koja uzrokuje da se zub kvari!

To je Streptococcus mutans, bakterija koja pod mikroskopom izgleda kao lančić od kuglica. Pored nje, najčešći uzročnik karijesa je Streptococcus sobrinus i laktobacili. Druge bakterije uzrokuju upale desni i parodontopatiju.

Šta uništava bakterije koje uzrokuju karijes?
Dobar pribor za oralnu higijenu u kombinaciji sa pravilnom tehnikom pranja zuba je savim dovoljan da uklonite bakterije i onemogućite im da se dalje razmnožavaju.

www.drstimac.com

Ovdje namjerno nisam stavila pastu, jer je ona pomoćno sredstvo za higijenu, a obična i interdentalne četkice uz pomoć oralnog tuša mogu u potpunosti poremetiti bakterijeske kolonije. Vodica sa hlorheksidinom – ovaj sastojak djeluje baktericidno na bakterije, jer uništava njihovu opnu.

Ipak, treba ih koristiti u konslultaciji sa stomatologom (naročito jače koncentracije) i nije neophodan za svakodnevnu upotrebu.

Hidrogen je, takođe dobar antiseptik, u višim koncentracijama. Treba biti oprezan da se ne proguta, jer ima laksativno dejstvo, čak i u malim količinama.

Izvor: Instagram/moj_osmijeh_enafilipovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -