NaslovnaSavjetiŠupalj, ili karijesni zub koji ne boli

Šupalj, ili karijesni zub koji ne boli

- Advertisement -

Većina ljudi misli da sve zubne šupljine izazivaju bol. Dr Fadi Farhat, vodeći stomatolog iz Sterling Heightsa, kaže da u ovome nema mnogo istine – možete imati zubnu šupljinu, ali uopšte ne osećate bol ili nelagodnost.

Proces kvarenja zuba

Mala šupljina u zubu ukazuje na ranu fazu karijesa. U ovom trenutku vaš zub neće boljeti. To je zato što se šupljina nalazi samo na gleđi, najtvrđem delu zuba. Pošto je ovaj dio tvrd i ne sadrži nervne završetke, propadanje u ovoj oblasti ne izaziva bol.

Ako se ništa ne uradi za liječenje zuba, šupljina će uticati na sledeći sloj, dentin. Dentin nije tako čvrst kao gleđ, ali ne sadrži ni nervne završetke. Kao takav, zubni karijes koji se nalazi na dentinu takođe neće izazvati nikakav bol ili nelagodnost.

Suočavanje sa karijesom

Vaš stomatolog je najbolja osoba koja može da utvrdi da li imate karijes ili ne. Bez obzira na veličinu kaviteta i čak i ako se još uvek nalazi na gleđi ili dentinu, potrebno je odmah da dobijete pravi stomatološki tretman.

Vaš stomatolog će moći da otkrije karijes na dva načina:

  • Rendgenski snimak – Male šupljine i neke srednje veličine, koje su često bezbolne, mogu biti vidljive samo na rendgenskom snimku ili pod velikim uvećanjem.
  • Fizički ili klinički pregled. Vaš stomatolog će postaviti šiljasti zubni instrument (istraživač) u sumnjivo područje. Ako se istraživač zaglavi ili prodre u to područje, već postoji šupljina.

Imajte na umu da ako se šupljina ne liječi, ona će postati veća i proći do nerva unutar zuba. U ovom trenutku ćete početi da patite od jake zubobolje koja se ponavlja. Ako ne dobijete odgovarajući tretman, to može izazvati druge probleme sa zubima, pa čak i gubitak zuba.

Suština je, ako vam zubar kaže da imate karijes, nemojte čekati da postane bolno prije nego što ga tretirate. Najbolje vrijeme za uklanjanje ili liječenje karijesa je kada je još u ranoj fazi.

Ako sačekate dok ne počnete da osećate bol, na kraju ćete dobiti hiruršku proceduru kao što je terapija kanala korijena ili vađenje zuba kao liječenje. Da biste izbjegli jake zubobolje i probleme sa podvrgavanjem invazivnim i skupim stomatološkim zahvatima, odmah pokrenite liječenje karijesa čim se pojave.

Izvor: dental1care.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -