fbpx
NaslovnaSavjetiZašto nastaje karijes na zubu i koje su posljedice ako se ne...

Zašto nastaje karijes na zubu i koje su posljedice ako se ne liječi?

Karijes je bolest tvrdih zubnih tkiva koja nastaje kada kiselina u ustima nagrize zubnu gleđ. Ukoliko je neliječen i zanemaren, može dovesti do zubobolje, infekcije i gubitka zuba. Dobijaju ga osobe svih dobi. Kvalitetna oralna higijena – uključujući četkanje, čišćenje zubnim koncem i redovni stomatološki pregledi, mogu spriječiti propadanje zuba.

Šta je karijes na zubu?
Karijes (lat: Caries dentium): To je defekt koji nastaje propadanjem tkiva u strukturama zuba. Nastaje kada kiseline u ustima istroše ili nagrizu tvrdi vanjski sloj zuba (gleđ). Svako ga može dobiti. Pravilno i redovno četkanje, čišćenje zubnim koncem i periodično profesionalno čišćenje zuba kod stomatologa mogu spriječiti njegov nastanak.

Foto: smile.hr
- Advertisement -

Koliko su česti?
Više od 80% osoba ima barem jedan do sredine tridesetih godina starosti. To je jedna od najčešćih hroničnih bolesti koje pogađaju sve uzraste.

Ko ga može dobiti?
Karijes se može dogoditi u bilo kojoj dobi, iako su češći kod djece. Vjerovatno jer ne četkaju zube pravilno i konzumiraju više slatke hrane i pića. Odrasli ih, takođe, dobijaju. Ponekad se oko ivica karijesa liječenih u djetinjstvu razvije novi. Odrasli, takođe, imaju veću vjerovatnoću da će im se desni povući. Ovo stanje izlaže donje dijelove zuba naslagama koje zatim izazivaju karijes na zubu.

Kakve sve vrste karijesa postoje?
Karijes može zahvatiti sve slojeve zuba. Može proći tri godine dok se u čvrstom vanjskom sloju zubne gleđi ne formira karijes. Propadanje brže napreduje kroz dentin (srednji sloj) do pulpe. Pulpa sadrži zubne nervne završetke i krvne žile koje snabdijevaju zub krvlju. Vrste uključuju:

Foto: smile.hr

Karijes glatkih površina: Ova sporo napredujuća vrsta otapa zubnu gleđ. Možete ga spriječiti, a ponekad i preokrenuti njegove posljedice, pravilnim četkanjem, čišćenjem zubnim koncem i profesionalnim čišćenjem zuba. Osobe u dvadesetim godinama često razviju ovaj oblik između zubi.

Karijes jamica i fisura: Ova vrsta nastaje na gornjem dijelu površine zuba. Takođe može zahvatiti i prednju stranu stražnjih zuba. Ova vrsta počinje tokom tinejdžerskih godina i brzo napreduje.

Karijes korijena zuba: Starije odrasle osobe kojima se povlače zubne desni sklonije su ovoj vrsti. Recesija desni izlaže korijen zuba plaku i kiselini. Propadanje korijena teško je spriječiti i liječiti. U slučajevima kada je zahvaćen korijenski kanal zuba, pristupa se endodontskoj terapiji, odnosno čišćenju korijenskih kanala zuba.

Koji su simptomi i uzroci karijesa na zubu?
Šta je to što ga uzrokuje? Mnogi faktori igraju ulogu u njegovom razvoju. Ti se koraci obično događaju na sljedeći način:
*Bakterije u ustima hrane se slatkim, škrobnim namirnicama i pićima (voće, slatkiši, hljeb, žitarice, gazirana pića, sok i mlijeko). Bakterije pretvaraju ove ugljikohidrate u kiseline.
*Bakterije, kiselina, hrana i slina miješaju se u plak. Ova ljepljiva tvar oblaže zube.
*Bez pravilnog četkanja i korištenja zubnog konca, kiseline u plaku otapaju zubnu gleđ stvarajući karijes na zubu.

Koji su faktori rizika za nastanak?
Određeni faktori povećavaju rizik od njegovog nastanka:
*Stanja poput Sjogrenovog sindroma ili lijekova poput antidepresiva uzrokuju suva usta.
*Konzumiranje slatke hrane ili pića sa škrobom i grickanje između obroka.
*Porodična istorija karijesa.
*Prethodna terapija zračenjem za liječenje raka glave i vrata.
*Povlačenje desni.

Koji su znakovi karijesa?
Na vanjskoj površini gleđi obično ne uzrokuje bol ili simptome. Vjerovatnije je da ćete osjetiti simptome ukoliko napreduje u dentin i korijen. Znakovi uključuju:
*Loš zadah ili loš okus u ustima.
*Krvarenje desni ili drugi znakovi bolesti desni.
*Oticanje lica.
*Zubobolja ili bol u ustima.
*Osjetljivost zuba na toplu ili hladnu hranu ili piće.
*Crvenilo oko ili unutar usta.

Kako se dijagnostifikuje karijes na zubu?
Stomatološki pregledi dva puta godišnje najbolji su način za rano otkrivanje. Pritom vaš stomatolog može spasiti veći dio zuba. Vaš zubar će koristiti razne instrumente za pregled vaših zuba. Zub s karijesom osjećaće se mekše kad ga zubar bude ispitivao svojim instrumentima. Možda ćete dobiti i rendgenske snimke zuba. Na njima se prepoznaju i prije nego što postanu oku vidljivi.

Kako se postupa nakon dijagnoze?
Liječenje zavisi o ozbiljnosti. Tretmani uključuju:
*Fluor: Ukoliko se prepozna dovoljno rano, tretmani fluorom mogu popraviti zubnu gleđ. Taj se proces naziva remineralizacija. Možda će vam trebati pasta za zube na recept i tekućina za ispiranje usta, kao i tretmani fluorom u stomatološkoj ordinaciji.
*Ispune: Kad u zubu nastane rupa, stomatolozi izbuše i uklone propali dio zuba i ispune rupu. Danas su standard kompozitni ispuni.

*Čišćenje korijenskih kanala zuba: Ovaj tretman se koristi kada karijes prodre u pulpu i izazove upalu. Tokom tretmana se uklanja pulpa koja sadrži nervne završetke koji uzrokuju veliku bol.
*Vađenje zuba: Ako terapija nije moguća ili ne daje rezultate, vaš stomatolog može izvaditi zub. Za zamjenu izvađenog trajnog zuba možda će vam trebati zubni implantat ili zubni most. Implantati su optimalno rješenje i sprječavaju pomicanje zuba, promjenu izgleda i zagriza.

Kako ga mogu spriječiti?
Pravilnom oralnom higijenom, uključujući redovno četkanje i čišćenje zubnim koncem, možete se riješiti naslaga sa zuba i kiselina koje ga uzrokuju. Dobra njega zuba i desni uključuje:
*Pranje zuba pastom za zube s fluorom najmanje dva puta dnevno, a po mogućnosti nakon svakog obroka.
*Smanjivanje unosa slatke hrane i pića bogatih škrobom.
*Svakodnevno čišćenje zubnim koncem kako biste se riješili hrane i naslaga zaglavljenih između zuba.
*Stomatološki pregledi barem dva puta godišnje.
*Tretman fluorom u stomatološkoj ordinaciji

Koje su moguće komplikacije karijesa?
Kad se predugo ne liječi, može vam propasti veliki dio zuba pa je na kraju potrebno vađenje. Uznapredovali oblik može dovesti do ozbiljne infekcije unutar zuba i ispod desni (apsces zuba). Ova infekcija se može proširiti po cijelom tijelu. U izuzetnim slučajevima infekcija uzrokovana apscesom zuba može biti fatalna.

Kakva je prognoza za osobe sa karijesom?
Većina osoba nema dugotrajnih problema. Budući da se sporo razvijaju, važno je redovno obavljati stomatološke preglede. Tretmani fluorom mogu spriječiti nastanak i izliječiti ga u izuzetnim slučajevima kada je u vrlo ranim fazama. Kad napreduje do korijena, rizikuijete da izgubite zub ili da se razvije bolni apsces (infekcija).

Kada treba da se obratimo stomatologu?
Trebali biste nazvati svog zubara ako primijetite:
*Krvarenje desni.
*Poteškoće pri žvakanju.
*Znakove infekcije.
*Natečeno lice.
*Ako osjetite bol u zubu ili u ustima.

Koja pitanja trebam postaviti svom zubaru?
Možda biste trebali pitati svog stomatologa:
*Zašto sam ga dobio?
*Koji je najbolji tretman u mom slučaju?
*Koje korake mogu preduzeti kako bih smanjio rizik od dobijanja još karijesa?
*Trebam li da pazim na neke znakove komplikacija?

Preporuka
Redovni stomatološki pregledi i kvalitetna oralna higijena ključni su za sprječavanje ove bolesti. Odraslima koji imaju zubne ispune od djetinjstva može se razviti karijes oko rubova starih plombi. Takođe, osobe koje imaju stare amalgamske plombe trebale bi razmisliti da ih zamijene novim kompozitnim ispunama. Starije odrasle osobe koje imaju problem s povlačenjem desni u većem su riziku da im se razvije na korijenu zuba.

Izvor: ordinacija Smile Dental Policlinic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -