NaslovnaSavjetiSavjeti za prevenciju karijesa

Savjeti za prevenciju karijesa

- Advertisement -

Uprkos tome što je karijes veoma čest, lako se može spriječiti. Imati zdrava usta i biti bez oralnih bolesti je u vašim rukama, a sve što je potrebno je pravilna njega.

Neki vrhunski saveti za sprečavanje karijesa:

  • Smanjite unos šećera (ili ugljenih hidrata) – uzimajte ga manje i rjeđe
  • Perite zube prije spavanja i najmanje još jednom u toku dana
  • Izaberite pastu za zube sa fluoridom od 1450 ppm kao efikasan način za sprečavanje karijesa.
  • Vaš stomatolog vam može propisati pastu za zube sa većim sadržajem fluora ako ste u povećanom riziku od karijesa
  • Izbjegavajte ispiranje usta vodom nakon četkanja. Umesto toga ispljunite pastu za zube. Ovo osigurava da fluor ostane na vašim zubima

Briga za zube

Temeljno pranje zuba prije spavanja i bar još jednom tokom dana, sa pastom za zube sa fluorom od 1450ppm je najefikasniji način za sprečavanje karijesa.

Obavezno operite unutrašnju, spoljašnju i grizuću površinu zuba i duž linije desni. Ovo bi trebalo da traje oko dva minuta.

Korišćenjem „međuzubnih“ četkica, ili zubnog konca, ili trake takođe pomaže u uklanjanju naslaga između zuba i mjesta gdje se spajaju sa desnima. Ovo su oblasti do kojih obična četkica za zube ne može da dopre.

Rjeđe konzumirajte slatku hranu i piće. Izbjegavajte nezdrave grickalice između obroka kako biste ograničili broj napada na zube zbog plaka.

Žvakanje žvakaće gume bez šećera nakon obroka može pomoći vašim ustima da proizvedu više pljuvačke, što pomaže da se ponište sve kiseline koje su se formirale.

Takođe izbjegnite šećer prije odlaska u krevet. To je zato što proizvodite manje pljuvačke dok spavate. Bez zdrave proizvodnje pljuvačke, kvarenje zuba je vjerovatnije.

Imajte na umu ljekove koji sadrže šećer i potražite savjet od lekara opšte prakse za alternative bez šećera.

Posjeta stomatologu

Redovno posjećivanje stomatološkog tima, onoliko često koliko oni preporučuju, može vam pomoći da upravljate svojim oralnim zdravljem, uključujući i kako da spriječite karijes.

To je zato što vaš stomatolog može uočiti propadanje zuba u ranim fazama i izliječiti stanje prije nego što ima priliku da se pogorša. Bez ove intervencije, karijesu će biti potrebna plomba, ili će u težim slučajevima, zub u potpunosti biti uklonjen.

Takođe vam mogu pomoći savjetima i informacijama koje će vam pomoći da njegujete usta kod kuće. Oni mogu da vam pokažu ispravne tehnike čišćenja, da vas posavjetuju o tome koje proizvode da koristite i da vam daju smjernice o tome kako vaša ishrana i način života mogu uticati na vaše oralno zdravlje.

Fluorid

Fluor je mineral koji se prirodno može naći u mnogim namirnicama i u vodi za piće. Količina fluora u vodi varira od oblasti do oblasti.

Fluorid može u velikoj mjeri pomoći zdravlju zuba jačanjem zubne gleđi, čineći je otpornijom na karijes.

Većina našeg fluorida se, međutim, nalazi u pastama za zube. Kada kupujete pastu za zube, uverite se da sadrži fluor.

Ponekad vaš stomatolog može odlučiti da vam da recept za pastu za zube koja sadrži veće nivoe fluorida. Oni to mogu učiniti ako imate bilo koji od znakova povezanih sa karijesom, ili ste pod povećanim rizikom od karijesa.

Izvor: dentalhealth.org

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -