NaslovnaIntervjuKada izvadimo zub, naša terapija može ići u tri pravca

Kada izvadimo zub, naša terapija može ići u tri pravca

- Advertisement -

Portal www.stomatologija.me je u subotu nastavio sa serijom regionalnih webinara. Sedmi po redu bio je iz oblasti oralne hirurgije.

Predavač je bio prof. dr Zoran Lazić, a tema „Nedostatak jednog zuba: prezervacija alveolarnog grebena ili imedijatna ugradnja implantata“. Tokom nešto više od 80 minuta, učesnici su bili u prilici da čuju dosta zanimljivih stvari, koje im je prof. dr Lazić prezentovao.

„Kao što vidite, tema mog predavanja biće „Nedostatak jednog zuba: prezervacija alveolarnog grebena ili imedijatna ugradnja implantata“. Unazad godinu dana, održao sam veliki broj predavanja u regionu i sva ta predavanja, nezavisno koja je tema bila, sam počinjao sa pričom od Delfi studi. Delfi studi je nešto što je urađeno na zahtjev Evropske asocijacije za osteointegraciju 2019. godine i ovaj studija je imala za cilj da nam da perspektive razvoja u trećoj dekadi 21 vijeka.

Kao što vidite, u studiji je učestvovalo 138 eksperata širom Evrope i oni su odgovarali na osam grupa pitanja. Njihova pitanja su usklađivana i evo šta smo dobili, što je meni jako bitno kada je cjelokupno predavanje u pitanju. Oni su se u 94 odsto slučajeva usaglasili u trećoj dekadi 21 vijeka najviše ćemo se baviti nedostatkom jednog zuba, što je tema našeg predavanja. Čak u 75 odsto, što je visoka usaglašenost, da ćemo se mnogo više baviti i prezervacijom alveoralnog grebena. Upravo ove dvije stavke u njihovim zaključcima su i tema našeg predavanja“, istakao je, između ostalog, prof. dr Lazić.

Kada se pacijentu izvadi zub, manje se vodi računa o terapiji, a više o „all on four“ konpecijama, zigomima…

„Ako se malo zamislimo i pogledamo, postavlja se pitanje kakvo je stanje u našem regionu u 2023. godini, gdje smo uveliko ušli u treću dekadu. Sasvim sigurno da se ne bavimo nedostatkom jednog zuba, prezervacijom alveole već smo još uvijek okupirani „all on four“ koncepcijama, zigomima, jefitinim implantatima, resekcijom grebena i jeftinim koštanim zamjenama. Da bi bio maksimalno jasan u ovome što sam želio da kažem i poruku koju želim da prenesem.

Kada izvadimo zub, naša terapija može ići u tri pravca. Jedan pravac je regeneracija i ona podrazumijeva da ćemo budući implantat postaviti u istoj regiji odnosno zoni alveole, gdje je postojao zub. Drugi terapijski pristup može biti reparacija, a to je situacija kada mi izvadimo zub i da pustimo da prođe spontano zarastanje alveole. Tada će implantat biti postavljen u dijelu alveole, ali i u dijelu bazalne kosti.

I treća varijanta, a to je resekcija. Varijanta kada u potpunosti uklanjamo preostali dio alveole i naš implantat postavljamo u bazalni dio kosti. Postavlja se jedno pitanja, da li izborom resekcione metode ostavljamo dovoljno alternative našim pacijentima da u budućnosti mogu biti rehabilitovani implantatima. Ja apsolutno mislim da ne i zato kada je god to moguće, izaberete regeneraciju kao terapijsku opciju u pružanju vaših usluga u ugradnji implantata.

Šta su posljedice gubitka zuba?
„Iz ugla pacijenta to je gubitak samopouzdanja, limitiran izbor hrane, smanjeno uživanje u hrani i još niz drugih stvari koje svakodnevni život pacijenta čine, ne mogu da kažem neprijatnim, u svakom slučaju manje prijatnim. Kada govorimo o posljedicama iz ugla stomatologa, on obično vidi vertikalne promjene položaja, sa druge strane i horizontalne promjene položaja, redukciju interokluzalnog prostora, divergentnu angulaciju zuba nosača i promjene u okluzalnom opterećenju. Na kraju kada gledamo iz ugla implantologa uvijek vidimo koštanu resorpciju nastalu kao posljedicu niza ovdje napomenutih faktora“, objasnio je prof. dr Zoran Lazić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -