NaslovnaIntervjuIntervju - Dr Jasmina Tekić: Majka je jedina imenica koja nema zamjenicu

Intervju – Dr Jasmina Tekić: Majka je jedina imenica koja nema zamjenicu

- Advertisement -

Znanja nikad dosta! Tom krilaticom vodila se i prim. dr sc. dent. med. Jasmina Tekić, specijalista dječije i preventivne stomatologije. Iako iza sebe ima zavidnu karijeru, nedavno je postala i subcpecijalista zdravstvenog vaspitanja. Tako je krunisala svoj naučno stručni rad na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a tema je bila „Znanje, navike i ponašanje trudnica u odnosu na oralno zdravlje“.

Odakle interesovanje za tu temu?
Oralno zdravlje, kao segment zdravlja u cjelini, danas se definiše kao obaveza svakog pojedinca da u skladu sa nivoom faktografskog znanja, usvojenim zdravstvenim navikama i odgovarajućim ponašanjem preuzima odgovornost za njegovo očuvanje i unapređenje i da kao potencijalni korisnik sistema zdravstvene zaštite aktivno izražava svoje zdravstvene potrebe i zahtijeve. Teorijska osnova oralnog zdravlja počiva na zdravstvenom vaspitanju, koje u najširem smislu podrazumijeva iskustva pojedinaca, grupe ili zajednice u celini, koje utiču na znanje, navike i stavove u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja kao i mjere koje treba preduzeti u formiranju ponašanja koje vodi zdravlju. Navike su čisto mehaničke radnje, vještine koje se stiču čestim ponavljanjem i u kasnijem životnom dobu postaju obrasci ponašanja pojedinca. One su čvršće ukoliko su stečene u mlađem uzrastu i što im je bliža okolina iz koje su preuzete. Znanje počinje da se stiče još u najranijem djetinjstvu, tokom procesa primarne socijalizacije, najčešće u porodici, od roditelja ili drugih bliskih odraslih osoba. Zdravstveno-vaspitne intervencije usmjerene na povećanje informisanosti i uvećanju i nisu uvijek presudne za promjenu ponašanja.
Da li ste utvrdili vezu i uticaj izmjerenih prediktora i kod trudnica?
Da, nivo znanja, navika i ponašanja trudnica u odnosu na oralno zdravlje, povećava se nakon primjene zdravstveno vaspitnog programa!

Zašto ste se odlučili da Vam ispitanice budu iz ove populacione grupe?
Trudnice predstavljaju zaista posebnu i važnu populacionu grupu, koja nosi dvostruku odgovornost za dobro oralno zdravlje: svoje i budućeg djeteta. U tom periodu, svakoj budućoj majci neophodna je podrška porodice, da bi održala dobar kvalitet oralnog zdravlja, promijenila loše navike, usvojila znanja i primjenila dobru zdravstvenu praksu. Razgovorna medicina koja se već primjenjuje u svim Evropskim zemljama, podrazumijeva uključivanje trudnice i porodice, u odlučivanju o eventualnim intervencijama tokom graviditeta. Takođe, ova praksa se primjenjuje i u edukaciji trudnica o dobrom oralnom zdravlju.
Gdje je istraživanje sprovedeno?
Istraživanje je bilo sprovedeno u Savjetovalištima za trudnice, gdje su se trudnice javljale izabranom ginekologu radi praćenja trudnoće. Populaciju je činila 150 trudnica obuhvaćenih ovim istraživanjem tokom jednog mjeseca u 2017. godini. Istraživanjem su, takođe, obuhvaćene trudnice koje su se javljale ginekologu za praćenje toka trudnoće i u državnim i u privatnim domovima zdravlja.
I kakvi su bili rezultati?
Trudnice ne znaju kada se formiraju bebama zubi tokom trudnoće. Takođe, nisu dovoljno obaviještene da sa higijenom zuba kod djece treba početi sa pojavom prvog zuba u ustima. Za to postoje i posebne silikonske četkice koje se stavljaju na prst majke i ona uklanja dentalni plak poslije podoja. Isto tako svaka majka može mehanički ukloniti plak i običnom sterilnom gazom. U jako visokom procentu 85 posto na znaju da je karijes prenosiva infektivna bolest. Trudnice su potvrdile tačnost tvrdnje da svoju higijenu održavaju četkicom i pastom za zube, ali u njihovoj ishrani mnogo ima slatkih medjuobroka. Često preskaču pranje zuba i smatraju da se ona može zamijeniti korišćenjem gume za žvakanje. Jako je dobro što odlaze stomatologu čim se pojavi i najmanja promjena na zubima i desnima.

Šta mislite da je suština problema?
Iako je oko 80% anketiranih trudnica sa srednjim i visokim nivoom obrazovanja, što bi trebalo da predstavlja dovoljno dobar osnov za već formirane odgovarajuće zdrave navike, izgrađene stavove i bezbjedno ponašanje u odnosu na zdravlje u cjelini i posebno oralno zdravlje, kao njegov sastavni dio, to nije slučaj jer izostaje značajna podrška porodice. Izmjereno znanje trudnica nije bilo dovoljno da se stvori jak motiv kod trudnica da se odgovarajućim znanjem može uticati na oralno zdravlje, pa je podrška porodice neophodna. Trudnice ne znaju kada bebi niču prvi zubi, kada treba započeti sa higijenom bebinih zuba, ne znaju ili nisu sigurne da li je karijes infektivne prirode i samim tim u visokom procentu preventabilno oboljenje. Trudnice nemaju, po svim parametrima oralnog zdravlja, formirane zdrave navike i nisu pokazale čvrste stavove koji bi diktirali bezbedno ponašanje, kako u odnosu na sopstveno, tako i oralno zdravlje budućeg deteta. Umjesto pribora za oralnu higijenu po nekad koriste žvakaću gumu, oralnoj higijeni, koju po nekad i zanemare, posvećuju manje od jednog minuta po seansi, ne shvataju značaj redovne kontrole kod stomatologa za dobro oralno zdravlje. Negativan odnos prema sopstvenom oralnom zdravlju, zavisno od postavljenog pitanja, pokazale su u značajnom procentu trudnice višeg i visokog obrazovanja i one sa podrškom porodice, što nameće zaključak da formalini oblici školovanja i znanja, stečenih putem zdravstvenih tribina i medijskih kampanja u lokalnoj zajednici, nekad nisu dovoljna da se steknu zdrave navike, čvrsti stavovi i bezbedno ponašanje.
Koje je rješenje?
Programski zdravstveno vaspitni rad, u vidu ciljane zdravstveno vaspitne intervencije, predstavlja metod izbora za upravljanje znanjem, navikama, stavovima i ponašanjem, kao prediktorima oralnog zdravlja. Svako od stomatologa mora izdvojiti u svom radu posebno vrijeme za sprovođenje i dizajniranje individualne zdravstveno vaspitne intervencije, kao bi obezbijedili dobro oralno zdravlje i majke i budućeg dbeteta. Takođe, nikako ne zaboraviti važnost i podršku porodice i važnost da su svi njeni članovi oblik ponašanja u odnosu na oralno zdravlje. Samo zdravi zubi i lijep osmijeh trudnice i njena motivisanost je garancija dobrog oralnog zdravlja djeteta. Majka je jedina imenica koja nema zamjenicu. Samo je majka osoba koja može zamijeniti svačije mjesto, a njeno niko. Iskoristimo tu bezrezervnu ljubav i povjerenje kao partnera u formiranju i očuvanju dobrog oralnog zdravlja mame i djeteta – zaključila je doktorka Jasmina Tekić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -