fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju - Jovana Radonjić: Nadam se da će MoDSA u Kazanju postati...

Intervju – Jovana Radonjić: Nadam se da će MoDSA u Kazanju postati punopravni član Evropske asocijacije studenata stomatologije

- Advertisement -

Crnogorski komitet za međunarodnu saradnju studenata stomatologije (MoDSA) osnovan je prije sedam godina. Nažalost, nije imao mnogo aktivnosti do početka ove školske godine. Grupa studenata Medicinskog fakulteta sa studijskog programa stomatologije, odlučila je da sve to pokrene sa “mrtve” tačke.

Krenulo se sa aktivnostima, a sve je “začinjeno” nizom akcija tokom marta mjeseca u kome se obilježio i Svjetski dan oralnog zdravlja (20. mart). U sklopu toga, studenti su imali promotivnih akcija od dobrovoljnog davanja krvi do posjete osnovnim I rednjim školama u Podgorici sa ciljem da se poveća svijest o važnosti oralnog zdravlja. Do kraja ovog mjeseca, biće još aktivnosti. O samoj MoDSA organizaciji, daljim planovima…, pričali smo sa predsjednicom Jovanom Radonjić.
Šta je bila pokretačka ideja i kada je osnovana MoDSA?
MoDSA je osnovana od strane starijih kolega studenata još 2012. godine. Od tada pa do danas kao organizacija, MoDSA nije mnogo radila i napredovala. Međutim, početkom akademske 2018/2019. godine grupa studenata je došla na ideju da izvrši reorganizaciju. Cilj je bio da stvorimo mogućnosti za većim napretkom kako studenata, tako i studijskog programa Stomatologija.
Ko su članovi MoDSA?
Članovi MoDSA-e su studenti Medicinskog fakulteta studijskog programa Stomatologija, sa svih godina studija.

Osim što ste bili aktivni čitav mart, kakve su dalje aktivnosti?
Mart je naš najaktivniji mjesec što se tiče samog rada organizacije i aktivnosti studenata u pogledu promocije oralnog zdravlja. S obzirom na veliku zainteresovanost kolega trudićemo se da organizujemo i druge aktivnosti humanitarnog karaktera tokom čitave akademske godine.
U svom nazivu imate međunarodni. Da li ste i sa kojim organizacijama iz svijeta uspostavili saradnju?
S obzirom da smo novoorganizovana organizacija, saradnju sa sličnim organizacijama u svijetu još uvijek nijesmo ostvarili. Kao predsjednica ove organizacije zajedno sa svojom koleginicom Milicom Radulović, koja je generalni sekretar MoDSA-e, otputovaću za Rusiju, Kazanj, gdje se ove godine održava 63. sastanak Evropske asocijacije studenata stomatologije, u toku koga ćemo predstaviti naš fakultet i organizaciju, na taj način, nadam se i postati punopravni članovi Evropske asocijacije studenata stomatologije.

Da li članovi MoDSA idu na edukaciju van Crne Gore, nešto kao razmjena studenata?
Učlanjenjem u Evropsku asocijaciju studenata, nadam se da će mlađim kolegama biti omogućen proces razmjene studenata.
Da li imate saradnju sa ordinacijama, kako bi vaši članovi išli na praksu?
Saradnju sa privatnim ordinacijama za sada nemamo. Sva naša praktična nastava se održava na Stomatološkoj poliklinici u dijelu koji je namijenjen za studente Medicinskog fakulteta, studijskog programa Stomatologija.

Da li MoDSA funkcioniše čitave godine, odnosno da za vas nema ljetnje pauze nakon završetka obaveza na fakultetu?
Pauzu u svojim aktivnostima organizacija će sigurno napraviti od kraja maja 2019. godine do početka oktobra 2019, kada će i početi nova akademska godina. U tom periodu će se praviti planovi oko novih aktivnosti, kao i pripremati studenti za razmjene i nove sastanke Evropske asocijacije studenata – zaključila je Jovana Radonjić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -