NaslovnaIntervjuIntervju - Dejan Petrović, DND Commerce: Naš suštinski zadatak je borba za...

Intervju – Dejan Petrović, DND Commerce: Naš suštinski zadatak je borba za zdravlje i prevencija infekcija

- Advertisement -

Kompanija DND Commerce je zastupnik i distributer renomiranih svjetskih firmi iz oblasti sterilizacije i dezinfekcije. Kao i sama kompanija, poslovni saradnici takođe uživaju dobar glas shodno svom načinu rada i ciljevima koji ih vode. Svi proizvodi ispunjavaju zahtjeve međunarodnih standarda i regulativa kvaliteta, a koriste se u preko 80 zemalja širom svijeta. Skladištenje, prodaja i distribucija proizvoda sa jasno definisanim uslovima nabavke, kao i odgovorom na zahtjeve tržišta, karakteristika su uspješnog poslovanja DND Commerce-a. Osim proizvoda, ono što DND Commerce izdvaja od drugih, jeste riješenost da se klijentu pruži i adekvatno znanje putem organizovanja edukacija i seminara.

Dejan Petrović

„Kompanija DND je osnovana 1992. godine sa jednim jedinim zadatkom, a to je borba protiv infekcija u zdravstvu i u tom smislu smo regionalni lideri. Mi se bavimo zastupništvom nekih od vodećih renomiranih svjetskih proizvođača iz oblasti pakovnog materijala za sterilizaciju. To znači da se naša kompanija bavi kontrolom cijelog procesa sterilizacije. Kada kažemo sterilizacija, mislimo na kompletno reprocesiranje svih instrumenata sa kojima se radi u stomatoškim ordinacijama ili bolnicama, ali i kozmetičkim salonima i drugim delatnostima koje zahtevaju sterilizaciju upotrebljenog pribora. Od momenta kada je instrument upotrebljen, on kreće u potpuno reprocesiranje – pretpranje, pranje odnosno mašinsko pranje, pakovanje, sam čin sterilizacije i na kraju, odlaganje odnosno držanje sterilnosti do momenta kada se ponovo koristi. Tada se taj krug, u suštini, i zatvara. Regionalne kompanije koje zastupamo za bivšu Jugoslaviju su Amcor, Sterimed, Steelco by Miele group, CBM, Soltec, Printex, Belintra i kompanija Gandus “, objasnio je za naš portal Dejan Petrović, generalni direktor DND Commerce-a.

Dejan Petrović

Da bi se sve sprovelo na pravi način, kompanija dosta ulaže u edukaciju.
„Pravimo regionalno najveće kongrese, seminare i edukacije. Dosta ulažemo da ljudima podignemo svijest o važnosti kontrole infekcije, odnosno o samom toku sterilizacije. Želimo da ljudima objasnimo da je važno držati materijal sterilan, odnosno imati saznanja da je taj materijal sterilan. Insistiramo na tome da je neophodno imati dokaz da li je materijal sterilan ili ne. Gdje god ima hirurgije, gdje god ima skalpel, moramo da imamo i sterilan materijal. Mi radimo, figurativno rečeno, sa ove strane noža da dokažemo da je taj materijal sterilan“.

Dejan Petrović

Kako dokazujete to?
„ Prvo organizujemo edukaciju, jer je važno ljudima objasniti i naučiti ih, ne samo pravilnom rukovanju aparatima ili instrumentima, već pravilnom razmišljanju o procesu i toku kontrole sterilizacije. Radimo regionalne seminare i obuke kao i predavanja na koja dovodimo predavače iz inostranih kompanija čiji smo regionalni zastupnici. Jednom u dvije godine pravimo najveće simpozijume, a prošle godine je bilo 257 učesnika na Zlatiboru. Simpozijum se zvao „Drugi Ultra Dani Sterilizacije“. Pravili smo Prve Ultra Dane u Italiji, razvili smo taj brend Ultra Dan Sterilizacije. Na tim simpozijumima se od prvog do posljednjeg predavanja vrši edukacija; od momenta kada je instrument upotrebljen do momenta kada se on vraća nazad. Dokazujemo ljudima uspešnost našeg pristupa i kvalitet naših proizvoda tako što ih edukujemo, ukazujući im na standarde i protokole koji su postulat našeg rada. Ti isti standardi i protokoli su i u Evropi i širom sveta pokazatelji znanja, ozbiljnosti i profesionalnog pristupa ovoj važnoj oblasti rada i moraju se ispoštovati od početka do kraja. Ako ispoštujete sve te procedure, po važećim normama, garantovaćete sigurnost i sterilnost reprocesiranog materijala. Bilo kakvim odstupanjem od tog puta, vi kršite postulate stručnog rada i rizikujete rezultat koji mora i ne smije biti ništa drugo do – savršen. Mi smo tu da Vam pružimo znanje i praksu na tom putu.“

Dejan Petrović

Daju li edukacije rezultat?
„Rezultati su svake godine sve impresivniji. Mogu da kažem da sam za svojih 25 godina rada u polju sterilizacije i dezinfekcije na teritoriji bivše Jugoslavije, ponosan na učinak koji smo kao kompanija ostvarili, na boljitak koji smo doneli podizanju svesti zdravstvenih radnika o pravilnoj kontroli sterilizacije i raduje me da nakon pređenog dugog puta, sagledam napredak koji smo ostvarili. Stari doboš sistemi, kao standardi nekadašnje prakse, prepoznati su kao prevaziđena karika u lancu sterilizacije i kao takvi, izbačeni su iz upotrebe u većini bolnica. Kao kompanija, mi ne vidimo kraj našeg puta jer kraja i nema – konstantno ulaganje u znanje, u posvećenost poslu, u nove tehnologije – daje nam vetar u leđa da idemo sve dalje i pružamo sve više. Verujemo da će apsolutno svaka zdravstvena ustanova u regionu prepoznati snažnu poruku koju već decenijama šaljemo i pristupiti novom modelu kontrole i sprovođenja procesa sterilizacije i dezinfekcije imajući u vidu da smo svi mi – potencijalni pacijenti jednog dana. Bitno je da mislimo i na sebe i na druge i da zaštitimo i sebe i druge ulaganjem u opremu koja garantuje i sigurnost lekaru i sigurnost pacijentu, uz posebnu pažnju na medicinsko osoblje koje je ključan faktor da bismo sproveli kvalitetnu i profesionalnu zdravstvenu zaštitu u svim ustanovama koje pružaju ove usluge“, zaključio je Petrović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -