NaslovnaZa pacijenteImate problem sa podjezičnom resicom? Možda je frenektomija rješenje

Imate problem sa podjezičnom resicom? Možda je frenektomija rješenje

- Advertisement -

Da li ste znali da podjezična resica, koja se zove frenulum, može uticati na govor i gutanje? Osim toga, kada je frenulum previše nisko postavljen, odnosno kada je preblizu zubima, može izazvati parodontološke probleme: povlačenje desni, ogoljavanje vrata i korijena zuba, kao i gubitak kosti, što dalje može dovesti i do gubitka zuba. Može izazvati i ponovno razdvajanje zuba nakon završene ortodontske terapije. Tada je potrebna intervencija oralnog hirurga i ta operacija se naziva frenektomija.

Frenektomija je hirurško uklanjanje vezice usne, a može se koristiti kako bi se povećao raspon pokreta jezika ili kako bi se pomoglo zatvaranje praznine između dva zuba. Frenektomija je jednostavan tretman koji pruža širok spektar koristi.

- Advertisement -

Šta je frenektomija?

Frenektomija — ponekad nazvana frenulektomija — je oralno hirurški postupak koji tretira vezicu ispod jezika. Tokom postupka, hirurg reže ili modifikuje frenum (takođe nazvan frenulum) — traku vezivnog tkiva koja povezuje dva područja. Frenum može povezivati vaše usne sa desnima ili vaš jezik sa dnom usta.

Frenum uglavnom ne uzrokuje nikakve probleme. Međutim, ako je prekratak ili prenapet, može uzrokovati probleme sa oralnim zdravljem i imati negativan uticaj na govor. Kod beba, može uzrokovati probleme sa dojenjem i gutanjem.

- Advertisement -
The examination of newborn baby mouth, short frenulum of the tongue

Kome je potrebna frenektomija?

Frenektomija se najčešće izvodi na bebama koje imaju probleme sa hranjenjem ili ako postoje zabrinutosti vezane za govor. Ali ponekad frenektomija je neophodne i za odrasle osobe. Na primjer, ponekad frenum može biti toliko napet da povlači desni od zuba. Frenektomija oslobađa traku vezivnog tkiva, smanjujući rizik od praznina, povlačenja desni i drugih problema sa oralnim zdravljem.

Razlozi za frenektomiju mogu biti ograničenje pokretanja usana ili raspona pokreta jezika, dijastema (praznina između zuba) koja može biti kozmetički nepoželjna nekim ljudima, povlačenje desni koje može dovesti do gingivitisa, karijesa i pomjeranja zuba, te bol, otok ili osjetljivost pri sprovođenju oralne higijene.

Kako izgleda postupak?

Kod beba, frenulum se uklanja upotrebom makaza. Obično je ovaj postupak brz i efikasan i traje nekoliko minuta. Kod starije djece i odraslih, ljekar može umrtviti tkivo pacijenta oko frenuma lokalnom anestezijom, a zatim ukloniti ili modifikovati frenum koristeći skalpel ili hirurške makaze. U nekim slučajevima mogu biti neophodni šavovi za zatvaranje rezanja. Obično postupak traje oko 30 minuta ili manje.

Oporavak nakon frenektomije

Nakon frenektomije, ljekar će pacijentu dati detaljne postoperativne instrukcije. Kod beba najčešće nije potrebno dalje liječenje i one mogu odmah nastaviti sa hranjenjem. Pacijentima ponekad mogu biti potrebni analgetici nakon operacije kako bi kontrolisali bilo kakvu nelagodnost, a možda će morati i da koriste antibakterijsku tečnost za ispiranje usta. Ljekar će tražiti da vidi pacijenta poslije jedne ili dvije sedmice kako bi ispratio zarastanje. Oporavak kod obično traje oko tri do pet dana, a pacijenti se mogu vratiti na posao ili u školu najčešće poslije 24 sata.

foto: Freepik

Pacijent može pijuckati tečnosti odmah nakon postupka, a trebalo bi da sačeka sa jelom dok ne prestane trnjenje od anestezije. Preporučuje se da se drže meke hrane prvih nekoliko dana, a zatim postepno uvođenje čvršće hrane. Ukoliko budete imali groznicu, gnoj ili druge znakove infekcije, obavezno se obratite ljekaru.

Frenektomija je brz, jednostavan postupak koji može riješiti širok spektar problema. Rizici i komplikacije su minimalni i u većini slučajeva operacija se brzo završi. Bez obzira da li se radi o novorođenčetu sa problemima pri hranjenju ili odrasloj osobi koja ima problem sa govorom ili oralnim zdravljem, frenektomija može biti ključna u poboljšanju kvaliteta života i oralnog zdravlja. Ako imate bilo kakve nedoumice, konsultujte se sa stomatologom ili ljekarom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -