NaslovnaObavještenjaKako položaj zuba i zagriza utiče na izgovor glasova: Uzroci, izazovi...

Kako položaj zuba i zagriza utiče na izgovor glasova: Uzroci, izazovi i tretmani

- Advertisement -

U svakodnevnom životu rijetko razmišljamo o tome kako položaj naših zuba i zagriza može uticati na sposobnost da jasno izgovaramo riječi. Međutim, stomatolozi i logopedi već decenijama proučavaju ovu vezu i zaključili su da ona igra veoma bitnu ulogu u našoj verbalnoj komunikaciji.


Važnost položaja zuba posebno je istaknuta kad je u pitanju izgovor glasova koji zahtijevaju kontakt između zuba ili usana i jezika. Tako je recimo ovaj kontakt od suštinskog značaja za izgovor zvukova “f” i “v”. Ako su zubi nepravilno postavljeni ili nema kontakta između njih, izgovor ovih glasova može biti otežan i nejasan, čak i nemoguć. Stručnjaci tvrde da su za govor najvažniji sjekutići. Ako ih nema, ako je među njima preveliki razmak ili su krivi, dolazi do pogrešnog izgovora glasnika.

Nepravilan zagriz izaziva šuštanje

Osim položaja zuba, do problema sa izgovorom pojednih glasova može dovesti i nepravilan zagriz. Do njega dolazi ako je gornja ili donja čeljust isturena ili ako postoji atipičan odnos sjekutića. Pravilan zagriz, odnosno neutrookluzija, onaj je pri kojem je prvi kutnja donje čeljusti za polovinu zuba ispred prvog kutnjaka donje čeljusti. Osim pozicije vilice, za pravilan zagriz je važan i individualni položaj zuba.

Nepravilan zagriz može dovesti do problema sa izgovorom glasova kao što su “s” i “z”. Osobe čiji gornji zubi prelaze preko donjih prilikom zatvaranja usta često se bore sa izgovaranjem ovih glasova. Osim toga, nepravilnosti u zagrizu mogu uzrokovati i razne govorne mane, kao što su šuštanje (izgovor “s” kao “š”) ili čudni zvukovi prilikom izgovaranja riječi.

Foto: Freepik



Problemi se mogu riješiti

Problemi sa položajem zuba i zagriza ne utiču samo na jasnoću govora, već i na samopouzdanje i socijalnu interakciju. Zato se osobe koje se suočavaju sa ovim problemima mogu osjećati nesigurno i izbjegavati verbalnu komunikaciju u javnosti.

Dobra vijest je da postoje riješenja za ove probleme:

Ortodontski Tretmani: Aparatići i drugi ortodontski uređaji mogu pomoći u ispravljanju nepravilnosti u položaju zuba. Stomatolozi i ortodonti rade zajedno kako bi postigli pravilan položaj zuba koji olakšava izgovor svih glasova.

Logopedski tretmani: Logopedi su stručnjaci za govor koji mogu pomoći pacijentima da poboljšaju svoj izgovor. Kroz vježbe i terapiju, logopedi rade na jačanju mišića usta, jezika i usana kako bi se olakšao pravilan izgovor.

Hirurški zahvati: U nekim slučajevima, hirurški zahvati mogu biti potrebni da bi se postigao pravilan zagriz.

Individualizovani pristup: Svaki pacijent ima jedinstvene karakteristike zuba i zagriza, pa je važno da se primjeni individualizovani pristup rješavanju problema.

Do jasnog izražavanja i jačeg samopouzdanja uz pomoć stručnjaka

Položaj zuba i zagriza ima kompleksan i značajan uticaj na našu sposobnost da jasno izgovaramo riječi i komuniciramo sa drugima. Razumijevanje ove veze omogućava stomatolozima i logopedima da pruže adekvatnu podršku osobama koje se suočavaju sa izazovima prilikom izgovora određenih glasova, pomažući im da poboljšaju verbalnu komunikaciju i izražavaju se jasno i samopouzdano u svakodnevnom životu. Redovne posjete stomatologu i svakodnevna briga o zubima od ključne su važnosti kako bi se potencijalni problemi riješili, a izazovi prevazišli.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -