NaslovnaObavještenjaLokalna anestezija u stomatologiji

Lokalna anestezija u stomatologiji

- Advertisement -

Lokalna anestezija u stomatologiji predstavlja proces ubrizgavanja male količine anestetika koji utiče na nervne snopove tako da zaustavlja prenos bola. Za razliku od opšte, lokalna anestezija izaziva utrnulost predjela koji treba da se podvrgne stomatološkoj proceduri, ali je pacijent sve vrijeme svjestan.

Samim tim omogućena je saradnja sa stomatologom tokom intervencije. U osnovi, lokalna anestezija u stomatologiji se dijeli u dvije grupe. Infiltracijska, tj. pleksus-anestezija se obično koristi za izvođenje zahvata u gornjoj vilici, pri čemu se aplicira neposredno uz korijen zuba.

Foto: lumidentstudio.rs

Za intervencije na donjoj vilici primjenjuje se provodna, tzv. mandibularna anestezija. S obzirom da je kost deblja anestezira se izlazište donjeg alveolnog živca na unutarnjoj strani uzlaznog kraka donje vilici. U ovom slučaju anestezijom je zahvaćeno šire područje.

Koje su prednosti upotrebe lokalne anestezije u stomatologiji?
Bol je jedan od glavnih razloga zašto se javlja dentalna fobija. Ovaj iracionalni strah dovodi do odlaganja posjete stomatologu, što ostavlja posljedice ne samo na zdravlje zuba, već čitavog organizma.

Srećom, razvoj nauke i tehnologije omogućio je primjenu lokalne anestezije u stomatologiji koja ima za cilj potpunu eliminaciju bola. Time je obezbjeđeno nesmetano izvođenje i najzahtjevnijih intervencija. Ujedno, pružan je komfor pacijentu tako da ne postoji strah, niti osjećaj neprijatnosti. Lokalna anestezija je laka za upotrebu, a efekat primjene je veoma brz. Dovoljno je pet do 15 minuta za dejstvo anestetika. Na taj način se u velikoj mjeri ne produžava vrijeme procedure koja se izvodi.

Foto: lumidentstudio.rs

Lokalna anestezija čini osnovu savremene stomatologije
Prvobitno, anestezija u stomatologiji je korišćena samo za vađenje zuba i druge oralno-hirurške zahvate, kao i za rutinsko i komplikovano vađenje zuba i vađenje impaktiranih zuba. Intervencije poput apikotomije, gingivektomije, režanj operacije, augmentacije grebena, sinus lift procedure ili all on 4 koncept – sve one zahtijevaju aplikaciju lokalne anestezije kako bi bile apsolutno bezbolne.

Danas, ima mnogo širu primjenu. Neophodna je, prije svega, za liječenje kanala korijena zuba, tačnije za vađenje živca. Preporučuje se i kod zahtjevnijih popravki. Odnosno, u slučaju da je zub prilično pokvaren. Ugradnja implanata nije moguća bez lokalne anestezije. U pitanju su cilindrični šrafovi napravljeni od titanijuma koji zamjenjuju korijen zuba. Što znači da se ugrađuju u viličnu kost, te bi bez anestetika bol bio neizdržljiv. Lokalna anestezija u stomatologiji se ne koristi kod malih kvarova, prilikom zamjene plombi. Nije potrebna ni na zubima kod kojih je prethodno izvađen živac.

Foto: freepik.com

Da li lokalna anestezija u stomatologiji može da se koristi na trudnicama, djeci i osobama sa hroničnim oboljenjima?
Lokalna anestezija je bezbjedna metoda koja ne ostavlja nikakve posljedice, kako na mjestu davanja, tako i u organizmu. Zahvaljujući tome može se koristiti bez ograničenja u pogledu učestalosti davanja i godina starosti. Jedini uslov jeste da osoba nije alergična na anestetik. Osobe koje boluju od hipertireodizma, dijabetesa, arterijske hipertenzije ili imaju ugrađeni pejsmejker, takođe, mogu da prime lokalnu anesteziju.

Kod ovih pacijenata aplicira se anestetik sa epinefrinom kako bi se spriječilo širenje krvnih sudova u području vršenja stomatološke intervencije. Kako lokalna anestezija nije štetna mogu je dobiti i trudnice. Ipak, stručnjaci savjetuju da u prvom tromjesečju treba izbjegavati intervencije koje zahtijevaju primjenu anestezije, iako ona ne dolaze do plodove vode. Lokalna anestezija bez adrenalina može da se da u ekstremnim situacijama, ako je to neophodno jer pacijent ima kardiovaskularnu indikaciju.

Izvor: Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -