NaslovnaSavjetiZeleno povrće je bolje za oralno zdravlje od tečnosti za ispiranje usta

Zeleno povrće je bolje za oralno zdravlje od tečnosti za ispiranje usta

- Advertisement -

Više od polovine stanovnika u Velikoj Britaniji i SAD-u pati od bolesi desni. Tipični tretmani za nju uključuju tečnost za ispiranje usta i u ozbiljnijim slučajevima antibiotike. Ovi tretmani imaju ponekad nuspojave kao što su suva usta, povećan krvni pritisak ili razvoj toleranije na ljekove.


Ali istraživanja pokazuju da molekula koja se zove nitrat, a koja se može naći u lisnatom zelenom povrću, ima manje nuspojava i nudi više benefita za oralno zdravlje, te da bi se mogla koristiti kao prirodna alternativa za tretiranje bolesti desni.

Neadekvatno pranje zuba i čišćenje koncem dovodi do nakupljanja zubnog plaka, ljepljivog sloja bakterija na površini zuba i desni. Plak uzrokuje propadanje zuba i bolest desni. Hrana puna kiselina i šećera, suva usta i pušenje takođe doprinose lošem zadahu, propadanju zuba i infekcijama desni.

Dva glavna tipa bolesti desni su gingivitis i parodontitis. Gingivitis izaziva crvenilo, oticanje i krvarenje desni. Parodontitis je napredniji oblik bolesti desni, koji izaziva oštećenja mekog tkiva i kostiju koje podržavaju zube.

Parodontna bolest tako može biti uzrok gubitka zuba, a kad bakterije iz usta uđu u krvotok, može uticati i na razvoj sistemskih poremećaja kao što su kardiovaskularne bolesti, demencija, dijabetes i reumatoidni artritis.

Lisnato zeleno povrće puno je vitamina, minerala i antioksidansa. Nije tajna da je ishrana koja sadrži ovo povrće krucijalna za održavanje zdrave težine tijela, da poboljšava imunološki sistem i sprečava bolesti srca, kancer i dijabetes. Lisnato zeleno povrće može se pohvatili ovim višestrukim benefitima po zdravlje dijelom zato što su spanać, zelena salata i cvekla puni nitrata, koji bakterije u ustima mogu pretvoriti u azot-oksid.

foto: Freepik


Azot-oksid je poznat po tome što smanjuje krvni pritisak i poboljšava performanse vježbanja. Pored toga, u ustima pomaže da se ograniči rast loših bakterija i umanjuje kiselost, a i jedno i drugo su faktori koji doprinose bolesti desni i propadanju zuba.

Dobar za sportiste

The Conversation je, istraživajući nitrat i njegov uticaj na oralno zdravlje, proučavao sportiste takmičare. Mnogi od njih su skloni bolestima desni zbog velikog unosa ugljenih hidrata, stresa i suvih usta od teškog disanja tokom treninga.

Istraživanje je pokazalo da je cvekla štitila njihove zube od sportskih pića punih kiselina i gelova koji sadrže ugljene hidrate, a koje su koristili tokom vježbi, sugerišući da bi nitrit sportisti mogli da koriste kao prebiotik kako bi smanjili rizik od propadanja zuba.

Smanjuje zapaljenje desni

Dobra oralna higijena i ishrana bogata nitratima mogli bi biti ključ zdravijeg tijela, blistavog osmijeha i desni bez bolesti. Pa koliko bi trebalo zelenog povrća konzumirati? Spanać ili cvekla koji se nalaze u našim obrocima sadrže obično između 6 i 10 milimola nitrata, a istraživanja pokazuju da tretiranje plaka kod pacijenata koji pate od parodontitisa sa 6.5 milimola nitrata je uvećalo nivoe zdravih bakterija i smanjila kiselost. Tako je konzumiranje soka od zelene salate dvije sedmice uspjevalo da smanji zapaljenje desni kod pacijenata.

Sve je više dokaza da su nitrati od suštinske važnosti za oralno zdravlje i da konzumiranje zelenog povrća donosi brojne benefite, zato preporučujemo da se bacite na ovu vrstu hrane kako očuvali blistavo bijele zube i zdrave desni.

izvor: The Conversation

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -