NaslovnaObavještenjaDržava će za april i maj svakom radniku koji radi u stomatološkim...

Država će za april i maj svakom radniku koji radi u stomatološkim ordinacijama u Republici Srpskoj isplatiti minimalnu platu sa doprinosima

- Advertisement -

Sredinom marta, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Repulike Srpske je donijelo odluku da se zatvore sve privatne stomatološke ordinacije, a sve u cilju sprječavanja daljeg širenja infekcije koronavirusa.

Ta odluka je trebalo da bude na snazi samo 15 dana, ali je onda produžena najmanje do 13. aprila.

U ovom trenutku ne radi oko 376 privatnih ambulanti u Republici Srpskoj, odnosno oko 1.100 zdravstvenih radnika i saradnika.

S tim u vezi, reagovala je Komora doktora stomatologije Republike Srpske.

Foto: cineastasaaragoneses.com

„Sagledavajući vrlo tešku situaciju, uputili smo ka Ministarstvu finansija i Privrednoj komori RS, prijedlog mjera na koji način da se pomogne vlasnicima privatnih stomatoloških ambulanti, a da pritom ne dođemo u situaciju da pojedine ambulante, zbog teške finansijske situacije, bivaju prinuđene da otpuštaju doktore stomatologije, asistente, kao i nemedicinski kadar“, piše u saopštenju Komore doktora stomatologije RS.

Poslodavci su dužni da radnicima isplate neto plate za mart, dok će doprinos snositi država.

Takođe, država će isplatiti svakom radniku za april i maj minimalnu platu u RS, ali pod uslovom da niko ne bude otpušten sa posla.

Foto: commons.wikimedia.org

“Za mart mjesec poslodavci (vlasnici privatnih stomatoloških ambulanti ) treba da isplate neto platu svojim zaposlenima, dok će država snositi doprinose. Za april i maj mjesec, ukoliko mjere zabrane ostanu na snazi, prijedlog od strane zvaničnika je bio da će država isplatiti za svakog radnika, bez obzira na stručnu spremu, minimalnu platu u RS zajedno sa doprinosima 777,12 KM, ali pod uslovom da se ne otpuštaju radnici“, stoji, između ostalog, u saopštenju koje je potpisao dr Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske.

Onaj ko ima kredit, bez obzira da li je pravno ili fizičko lice, može da iskoristi mogućnost moratorijuma na isplatu rata kredita minimalno tri mjeseca.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -