NaslovnaObavještenjaDr Tomašević uputio pismo direktoru IJZ-a: Pomozite da stomatološke ordinacije dobiju odgovarajuću...

Dr Tomašević uputio pismo direktoru IJZ-a: Pomozite da stomatološke ordinacije dobiju odgovarajuću zaštitnu opremu

- Advertisement -

Stomatološke ordinacije koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore posljednjih desetak dana imaju puno posla. Tokom čitavog dana, pa i noći imaju pozive pacijenata da im pruže pomoć, što nesebično i rade.

U situaciji kada je u našoj zemlji sve stalno zbog epidemije kronavirusa, stomatolozi su upravo ti koji su najizloženiji virusu, a problem im predstavlja to što nemaju adekvatnu zaštitu (maske, rukavice, odijela…).

To je natjeralo stomatologa Todora Tomaševića iz Nikiša da uputi pismo, odnosno apel prof. dr Bobanu Mugoši, direktoru Instituta za javno zdravlje Crne Gore sa molbom da pomogne stomatolozima u obezbjeđivanju potrebne opreme.

Prof. dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: prcentar.me)

„S obzirom na aktuelnu epidemilošku situaciju u Crnoj Gori, obraćam vam se u svoje lično i ime svih doktora stomatologije s apelom da što hitnije reagujete i pomognete da stomatološke ordinacije dobiju odgovarajuću zaštitnu opremu. Naime, 176 stomatoloških ordinacija (timova) koje imaju ugovor sa Fondom zdravstva, u obavezi su da rade i primaju hitna medicinska stanja, obavljaju dežurstva i noćnu pripravnost po rasporedu Fonda. Sve ovo navodim da bih vas upoznao sa trenutnim stanjem, koje je alarmantno, zalihe zaštitne opreme koju smo posjedovali su na izmaku ili je više nema, a u nemogućnosti smo da iste nabavimo ili kupimo“, napisao je doktor Tomašević.

Stomatolozi su, prema njegovim riječima, čekali reakciju i pomoć Stomatološke komore Crne Gore, koja je izostala.

Foto: bbc.com

„Obraćam vam se sa molbom: Kao direktoru IZJ Crne Gore i članu NKT obezbijedite dostupnost zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava iz donacija i rezervi za sve stomatološke ordinacije u Crnoj Gori, koje imaju obavezu da rade. Naime, stomatolozi su na prvoj liniji fronta sa COVID-19, najizloženiji istom, kao takvi predstavljaju potencijalnu epidemiološku bombu za svoje porodice i kompletnu zajednicu. S toga vas molim da nas preko NKT uključite kao dio zdravstvenog sistema kojem bi u ovoj vanrednoj situaciji bila dostupna odgovarajuća zaštitna oprema maske, rukavice, jednokratna zaštitna Osijeka, zaštitne naočare, viziri, alkohol i sl. dezinfekciona sredstva“, zaključuje se u apelu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -