NaslovnaPitanja čitalacaDr Slađana Škrba Potpara odgovara na pitanja čitalaca

Dr Slađana Škrba Potpara odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje na pitanja čitalaca našeg portala, odgovarala je doktorka Slađana Škrba Potpara iz ordinacije „Dental Estetic“ iz Istočnog Sarajeva.

Prije nekoliko sedmica slomio sam zub i ostao mi je samo mali korijen u mesu. Ništa me ne boli, ali imam problem sa zadahom koji dolazi odatle. Da li izvadim taj korijen i da li je to rješenje?
„Obavezno napraviti RTG snimak tog zuba. Javiti se svom stomatologu, da izvadi zaostali korijen i izvrši adekvatnu obradu rane”.

- Advertisement -

Trenutno sam sedmi mjesec trudnoće i imam pokvaren jedan zub i kamenac na donjim prednjim zubima. Interesuje me smijem li popravljati zub?
„Ako je opšte stanje trudnice uredno, poravka zuba kao i skidanje kamenca se može obaviti u bilo kojem mjesecu trudnoće“.

Već duže godina imam navlake na gornjoj vilici. Na jedinici mi je pukla navlaka. Da li se to može plombirati, ili zamijeniti sa novom navlakom?
“Ako je navlaka stara najbolje rješenje je napraviti novu krunicu, ako je pacijent u mogućnosti. Kao privremeno rješenje može se plombirati”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -