NaslovnaObavještenjaDa li se vaše dijete plaši zubara? KBT bi mogla da pomogne

Da li se vaše dijete plaši zubara? KBT bi mogla da pomogne

- Advertisement -

Pionirska studija koju su vodili Univerzitet u Šefildu i bolnice za podučavanje u Šefildu istraživaće da li bi kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) mogla da pomogne u smanjenju zabrinjavajuće velikog broja djece koja se plaše zubara.

Otprilike jedno od troje dece plaši se odlaska zubaru, što dovodi do toga da na kraju imaju loše zdravlje usne šupljine, više zubobolje, zubnih infekcija i propadanja zuba.

Foto: drmichaels.com

Sada je timu stomatologa i istraživača, predvođenim Školom za kliničku stomatologiju Univerziteta u Šefildu, dodijeljeno više od 1,6 miliona funti od Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) kako bi istražili novi način smanjenja zubne anksioznosti zasnovan na KBT-u.

Studija, u kojoj će biti uključeno 600 djece iz 30 stomatoloških ordinacija i klinika širom Engleske i Velsa, ispitaće da li će posebno razvijeni, prilagođeni resursi za djecu, roditelje i stomatološke stručnjake pomoći djeci da završe zubni tretman u porodičnoj ordinaciji, umesto da budu poslati u bolnice za specijalističke službe za sedaciju ili opštu anesteziju.

Glavni istražitelj, profesorica Zoe Maršman sa Univerzitetske škole za kliničku stomatologiju u Šefildu i počasna savetnica za javno zdravlje zuba u Fondaciji „Sheffield Teaching Hospitals Foundation Trust“, rekla je:

Foto: pediatricdentistryofgardencity.com

„Zubna anksioznost je vrlo česta kod djece i može dovesti do lošeg oralnog zdravlja, više propadanja zuba i vađenja. Tradicionalno su djeca sa stomatološkom anksioznošću upućivala u specijalističke službe radi sedacije ili opšte anestezije. Ovaj pristup ne zaustavlja njihov strah i mogu provesti cio život izbjegavajući zubara. Očajnički je potreban efikasan način za pomoć djeci koja pate od problema sa zubima“.

Profesorica Maršman i tim istraživaće novi pristup zasnovan na principima KBT koji uključuje stomatološke stručnjake, djecu i roditelje koji rade zajedno, koristeći posebno dizajnirane resurse, kako bi razumjeli zašto je dijete uznemireno i da li im informacije o procedure koja će im možda zatrebati, može obezbijediti da se djeca lakše nose sa tim i olakšati im razgovor sa stomatologom.

Foto: oasispediatricdentalcare.com

Postoje jaki dokazi koji podržavaju upotrebu KBT-a, terapije koja govori, za druge oblike anksioznosti i stanja mentalnog zdravlja. Međutim, trenutno postoje vrlo ograničena istraživanja KBT-a koja su posebno sprovodili stomatolozi, a ne psiholozi za d,ecu sa zubnom anksioznošću.

KBT resursi za samopomoć razvijeni su na mreži i u štampanom obliku za djecu uzrasta od devet do 16 godina i imaju za cilj da pomognu djeci u pružanju stomatoloških informacija, predlažu strategije za smanjenje anksioznosti, podstiču razmišljanje i podržavaju bolju komunikaciju.

“Ako naša studija utvrdi da su KBT resursi koje pružaju stomatolozi efikasni, onda se djeci može pomoći direktno u stomatološkim ordinacijama bez potrebe za putovanjem na zubarsko liječenje u bolnice. Ovo potencijalno može pomoći djeci koja inače mogu provesti cio život izbjegavajući zubara i ignorišući potencijalno ozbiljne oralne probleme. Takođe može rezultirati uštedom troškova za NHS“, objasnila je Zoe Maršman.

Foto: 123dentist.com

Četvorogodišnje ispitivanje CALM: klinička i isplativost intervencije vođene samopomoći kognitivne bihejvioralne terapije za smanjenje zubne anksioznosti kod djece, finansira Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja, a nadgledaće je „Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust“.

Saradnički tim istraživača sa univerziteta Šefild, Šefild Halam, Kardif, King’s College London, Lids, Njukastl i Jork, u tijesnoj saradnji sa predstavnicima pacijenata, žele da regrutuje 60 stomatologa koji će učestvovati u studiji koja će početi u septembru ove godine.

Izvor: Dental News

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -