NaslovnaObavještenjaŠta su to krunice za zube?

Šta su to krunice za zube?

- Advertisement -

Krunice su fiksne nadoknade, koje se koriste za nadoknadu izgubljenog dijela zuba, ali i za promjenu oblika i/ili promjenu boje zuba.

Zavisno da li su u potpunosti ili djelimično izrađeni od keramike, razlikujemo metalo-keramičke i keramičke krunice. Metalo-keramičke krunice predstavljaju standard u stomatologiji već duži niz godina, vrlo su otporne i traju dugo.

Njihova baza je izgrađena od metala, tačnije metal predstavlja središnji dio između zuba i keramike. Nedostatak metalo keramičkih krunica
*prilikom brušenja zuba, mora se ukloniti veća količina zubne supstance, jer su ove krunice deblje, tačnije treba da se stvori prostor i za metal i za keramiku
*postoji estetski problem sa metalo-keramičkim krunicama. Ono što se obično događa je da se metalna baza počne pojavljivati oko linije desni ili potamnjuje krunu od porcelana.

Bezmetalne krunice predstavljaju vrhunac estetske stomatologije. Njihova osnova se izrađuje od cirkonijuma, materijala izuzetno visoke tvrdoće i otpornosti, mliječno bijele boje, koji idealno reprodukuje boju prirodnog dentina.

Činjenica da nemaju metalnu bazu i omogućava im da budu transparentniji i prirodnije izgledaju. Poklapaju se bolje sa prirodnim zubima pogotovo kada se sa njima obnavljaju samo pojedini zubi.

Zahtijevaju manju pripremu, čime sečuva zubna supstanca. One su, takođe, što je najvažnije, biokompatibilne, što znači da ne izazivaju nikakve reakcije okolnog tkiva što omogućava da se gingiva formira oko njih kao da su prirodni zubi.

Izvor: Instagram/teadent_studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -