NaslovnaPitanja čitalacaDr Sara Marmat odgovara na pitanja čitalaca

Dr Sara Marmat odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Doktorka Sara Marmat iz ordinacije “Simić Dent” iz Banjaluke, bila je naša gošća u rubrici “pitanja čitalaca”.

Da li zubi mogu sami da se pomjere bez proteze, ako imaju dovoljno mjesta, a pritom ako se izvadi zub koji pravi problem?
“Ovu informaciju je teško pružiti bez pregleda ortodonta. Ortodont je taj koji će napraviti plan terapije zahvaljujući kojem će se zubi pravilno poredati, te će odlučiti i o sudbini zuba za koji smatrate da “pravi problem”.

- Advertisement -
Dr Sara Marmat (Foto: privatna arhiva)

Izvadila sam obje donje šestice (stalni zubi), ali ne bih da mi taj prostor ostane “prazan”, šta bi bilo najbolje rješenje?
“Kada nedostaje jedan ili više zuba, najbolje rješenje je ugradnja implantata na koji se zatim postavlja krunica. Na ovaj način susjedni zubi ostaju netaknuti. Druga opcija je izrada zubnog mosta, međutim, u ovom slučaju potrebno je brusiti susjedne zube. Prva opcija je materijalno zahtjevnija u odnosu na drugu, ali dugoročno predstavlja bolje rješenje za pacijenta”.

Zanima me koliki otpilike može da bude razmak između zuba da bi se mogle staviti kompozitne fasete?
“Za kompozitne fasete nije neophodno da postoji razmak između zube. One se koriste za korigovanje boje, oblika i veličine zuba, a ukoliko postoji dijastema, ona se može zatvoriti. Dakle, nije neophodno da dijastema postoji da bismo imali indikaciju za fasete”.

- Advertisement -

Gornje jedinice su mi malo veće od ostalih zuba u gornjoj vilici, zubi mi nisu krivi, šta bi tu bilo najbolje rešenje? Da li bih morala da nosim fiksnu protezu?
“Ukoliko Vam zubi nisu nepravilno raspoređeni i nemate probleme sa zagrižajem – nema potrebe za nošenjem fiksnog aparata. Normalno je da jedinice u gornjoj vilicu budu krupnije u odnosu na ostale zube, a ukoliko je ta razlika velika i estetski Vam predstavlja problem, savjetujemo da se naručite na pregled stomatologa i razmotrite opcije poput keramičkih vinira ili krunica, kako bi se zubi preoblikovali I uljepšao osmijeh”.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Banjaluci

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -